Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ελλάδα σε ύφεση και το 2016, στοχεύει σε ανάκαμψη το 2017 - 18

Reuters: Η Ελλάδα σε ύφεση και το 2016, στοχεύει σε ανάκαμψη το 2017 - 18
Η κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει μια τρίτη αξιολόγηση το φθινόπωρο, έχει μειώσει την εκτιμώμενη οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους σε 1,8% από 2,7% τον Μάιο του 2017
Στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ με την οικονομία της Ελλάδας να υποχωρεί κατά 0,2%, αλλά και στις εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας όσο και του ΙΟΒΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Η Ελλάδα έπεσε ξανά σε ύφεση το 2016, απογοητεύοντας τους διεθνείς πιστωτές της που είχαν προβλέψει κάποια αύξηση μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας.
Ωστόσο, η κυρίαρχη δεξαμενή σκέψης της χώρας δήλωσε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη φέτος - αλλά όχι τόσο όσο αναμένει η κυβέρνηση.
Η οικονομία υποχώρησε κατά 0,2% το 2016, δήλωσε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 η στατιστική υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ, δημοσιεύοντας την αναθεωρημένη εκτίμηση του ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος.
Η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, βασισμένη σε εποχικά μη διορθωμένα στοιχεία, βασίστηκε σε χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτιμώμενη κατανάλωση των νοικοκυριών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να συγκρατεί την ευρύτερη ανάκαμψη.
Το ΑΕΠ το οποίο μετρήθηκε σε σταθερές τιμές ήταν 175,9 δισ. ευρώ το 2016, από 178,1 δισ. ευρώ το 2015.
Η κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,6% που εκτιμάται από την ΕΛΣΤΑΤ οργανισμό τον Μάρτιο του 2017.
"Είναι μια μικρή αλλαγή που έχει μικρό αντίκτυπο σε άλλους δείκτες και στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Πρόκειται για ελαφρώς ασθενέστερη απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας το 2016 λόγω της προς τα κάτω αναθεωρημένης καταναλωτικής δαπάνης ", δήλωσε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.
Είπε ότι η τάση κατανάλωσης θα αποτελέσει επίσης πρόκληση για το 2017.
Τα χρόνια λιτότητας που επέβαλαν οι δανειστές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των δανειοληπτών της ευρωζώνης σε αντάλλαγμα για τα μέτρα διάσωσης, έφεραν πολλούς Έλληνες στα όρια της φτώχειας και συρρίκνωσαν ανάλογα την κατανάλωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χειμερινή πρόβλεψή της που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το 2016, ενώ η εκ των υστέρων αναθεωρημένη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέγραφε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%.
Η κυρίαρχη δεξαμενή σκέψης IOBE, δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά "ελαφρώς κάτω" 1,5% και θα φτάσει το 2% περίπου το 2018.
"Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι της τάξης του 1,3%, βραδύτερος από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως.
Το επόμενο έτος, η ανάπτυξη πιθανότατα θα επιταχυνθεί στο 2,0% ή λίγο ψηλότερα", ανέφερε ο IOBE στην τριμηνιαία επισκόπηση.
Οι αναθεωρήσεις του think tank είναι χαμηλότερες από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει μια τρίτη αξιολόγηση το φθινόπωρο, έχει μειώσει την εκτιμώμενη οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους σε 1,8% από 2,7% τον Μάιο.
Η Επιτροπή έχει επίσης μειώσει τις προβλέψεις της στο 2,1% από 2,7%.
Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας βλέπει το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,7% φέτος και να φθάσει το 2,4% το 2018.
Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι καθοριστική για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας 21%, του υψηλότερου στην ευρωζώνη, και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού 1,75% - εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους - φέτος όπως ζήτησαν οι πιστωτές της Ελλάδας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης