Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η συνάντηση Trump - Τσίπρα εν μέσω διαμάχης με την Τουρκία και ελληνικής κρίσης

Guardian: Η συνάντηση Trump - Τσίπρα εν μέσω διαμάχης με την Τουρκία και ελληνικής κρίσης
H βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει φιλοαμερικανό τον Πάνο Καμμένο 
Με τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας συνδέει ο Guardian τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο.
«Αυτή είναι μια σημαντική συνάντηση και για τις δύο χώρες» δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτοντας «οι σχέσεις τώρα είναι καλύτερες από ό,τι ήταν δεκαετίες πριν όταν ο αντι-αμερικανισμός κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική».
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, ο Τσίπρας είναι ένας απροσδόκητος επισκέπτης στο Οβάλ Γραφείο, καθώς ο αριστερός ηγέτης, ένας μαρξιστής, είχε ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του Trump λέγοντας δημοσίως: «Ελπίζω ότι αυτό το κακό δεν θα μας βρει».
Εν τω μεταξύ, ο Trump έχει πει ελάχιστα σχετικά με την Ελλάδα, προτιμώντας αντ' αυτού να ασχοληθεί με Recep Tayyip Erdogan, τον ολοένα και πιο αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας.
Ωστόσο, η ταχεία επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα ώθησε την Ουάσιγκτον να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
«Αναλογιζόμενος όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι ένας σχετικά σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε ο Burns.
Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι ενώ ο Τσίπρας και οι αριστεροί σύντροφοί του προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανό τον αντιαμερικανισμό, όσον ήταν στην αντιπολίτευση, η Αθήνα έπαψε να υποστηρίζει τη δυτική συμμαχία από τότε που η διμερής κυβέρνησή της ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι επικεφαλής του μικρού δεξιού κόμματος Ανεξάρτητων Ελλήνων, είναι απροκάλυπτα φιλοαμερικανός και φιλο-τραμπικός.
«Μετά την ιστορία του [Γιάννη] Βαρουφάκη, η κυβέρνηση έμαθε τη σημασία της μαλακής εξουσίας, πώς να κερδίσει φίλους και να επηρεάσει τους ανθρώπους με έναν ήσυχο τρόπο», δήλωσε ο Κώστας Δουζίνας, αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών που εκπροσώπησε την Ελλάδα κατά τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαβεβαιώσεις

Ωστόσο, ο Burns δήλωσε ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι δεν θα είναι συντεταγμένος με τη Ρωσία και την Κίνα σε βασικά θέματα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας επικεντρώνοντας στη Σούδα, την αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κρήτη.
Παράλληλα υπάρχουν ελπίδες ότι οι συνομιλίες στο Λευκό Οίκο θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, βοηθώντας στην ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης