Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία στις ευρωεκλογές του 2019 - Διαψεύδει ο πρώην ΥΠΟΙΚ

Euractiv: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία στις ευρωεκλογές του 2019 - Διαψεύδει ο πρώην ΥΠΟΙΚ
Ο πρώην υπουργός Οικονονικών αποκάλυψε τα σχέδια του σε συνέντευξη στο Euractiv
Υποψήφιος στη Γερμανία για τις ευρωεκλογές του 2019, θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv.com, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα (16/10/2017) συνέντευξή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του Γ. Βαρουφάκη με την εν λόγω υποψηφιότητα, είναι «να δείξει ότι ο φεντεραλισμός είναι εφικτός, καθώς και ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Γερμανία είναι επιβλαβής για τους Γερμανούς».
Στη συνέντευξη του, ο κ. Βαρουφάκης στηρίζει τις φεντεραλιστικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου γαι το ευρώ, ωστόσο, εκφράζει τη θέση ότι μόνο μία πραγματική απειλή θα μπορούσε να μεταπείσει τη Γερμανία στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών.
Ειδικότερα, ο Macron θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να ακολουθήσει το παράδειγμα του De Gaulle, ο οποίος είχε αποσύρει όλους τους υπουργούς του από το Συμβούλιο της ΕΕ, ασκώντας εκ των πραγμάτων βέτο σε όλες τις αποφάσεις.
Η διαφορά θα είναι, κατά την εισήγηση Βαρουφάκη, ότι ο νυν Πρόεδρος θα υιοθετήσει την τακτική της «κενής έδρας», μία πολιτική «εποικοδομητικής ανυπακοής», για να προωθήσει το φεντεραλιστικό μοντέλο και όχι για να προασπίσει τα εθνικά κράτη, όπως ο πρώτος διδάξας.
«Ο Macron έχει κάποιες καλές ιδέες, αλλά έχει ήδη χάσει, έχει υποτιμηθεί από τη Γερμανία» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, ενώ παραμένοντας στο θέμα της Γερμανίας ισχυρίζεται ότι η άνοδος του ακροδεξιού AfD στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές προσφέρει στη Γερμανία την τέλεια δικαιολογία για να οπισθοχωρήσει στο επίμαχο ζήτημα.

Διαψεύδει ο Γ. Βαρουφάκης

Για παρερμηνεία των δηλώσεων του Γιάνη Βαρουφάκη από την ιστοσελίδα Euractiv κάνει λόγο ανακοίνωση του κινήματος DiEM25, ιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
ο Γάλλος ανταποκριτής από το Euroactiv έκανε λάθος αναφορά σε λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη, συνιδρυτή του DiEM25, αποδίδοντάς του τα ακόλουθα:
"Ο Βαρουφάκης σχεδιάζει να κατέβει στις Ευρωεκλογές του 2019, ακόμα κι αν, όπως ο ίδιος δηλώνει, η Ευρωβουλή 'δεν είναι πραγματική βουλή'. Ωστόσο θέλει να κατέβει υποψήφιος στη Γερμανία 'ώστε να δείξει ότι το Ομοσπονδιακό Σύστημα είναι πιθανό κι ότι η τρέχουσα πολιτική της Γερμανίας είναι επιζήμια για τους Γερμανούς' ".
Αυτή η φράση δεν είναι ακριβής (*).
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόθεση του DiEM25 να δώσει, στις Ευρωεκλογές του 2019, την ευκαιρία στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υποψηφίους από όλη την Ευρώπη που έχουν ενστερνιστεί τη Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη του DiEM25. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επίσης επιβεβαίωσε ότι τα μέλη του DiEM25 συμμετέχουν σε μία συζήτηση για το αν και πώς ένα διεθνικό ψηφοδέλτιο με υποψήφιους, υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού New Deal του DiEM25, θα μπορούσε να φτάσει ως τις κάλπες στις Ευρωεκλογές του Μαίου του 2019.
Για να εξηγήσει το πνεύμα και τη σημασία της διεθνικότητας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε ως παράδειγμα την πιθανότητα του να κατέβει ένας Έλληνας στη Γερμανία, ένας Γερμανός στην Ελλάδα, ένας Ιταλός στη Γαλλία κτλ, στο νόημα ενός μοναδικού πανευρωπαϊκού ψηφοδελτίου. Δεν έγινε ποτέ καμία ανακοίνωση σχετικά με κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο σε οποιαδήποτε χώρα.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης