Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Κάντο όπως ο Maduro - Τα εκλογικά κόλπα για να αποτρέψει την άνοδο της αντιπολίτευσης

FT: Κάντο όπως ο Maduro - Τα εκλογικά κόλπα για να αποτρέψει την άνοδο της αντιπολίτευσης
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα παρουσιάσει τις περιφερειακές εκλογές του Σαββατοκύριακου ως νίκη για τη δημοκρατία
Ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Carlos Ramos δεν κατεβαίνει υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές του Σαββατοκύριακου στη Βενεζουέλα, ακόμα και έτσι όμως όπως αναφέρουν οι Financial Times, το όνομά του και η φωτογραφία του είναι στο ψηφοδέλτιο και οι πολίτες θα μπορούν να τον ψηφίσουν την Κυριακή.
Αυτή η περίεργη κατάσταση, επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη τη χώρα και είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Nicolás Maduro χρησιμοποιεί εκλογικά κόλπα για να αποτρέψει τη νίκη της αντιπολίτευσης, λένε οι επικριτές, ενώ ισχυρίζονται ταυτόχρονα ότι η Βενεζουέλα είναι μια υγιής δημοκρατία.
Η πραγματικότητα υποδηλώνει κάτι διαφορετικό.
Σε αυτό που μοιάζει ως μια κραυγαλέα προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί σύγχυση, τα ονόματα των δεκάδων υποψηφίων που έχασαν στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης το Σεπτέμβριο του 2017 έχουν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια.
Ο κ. Ramos είναι ένας από αυτούς.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος ψηφίζει αυτόν (Carlos Ramos), σπαταλά το χρόνο του.
Όλoι οι ψήφοι για αυτούς τους "υποψήφιους φαντάσματα" θα  θεωρηθούν άκυρες.
"Είμαι στο ψηφοδέλτιο, αλλά το μήνυμά μου είναι," Μην ψηφίζετε για μένα! ", λέει ο κ. Ramos, καθώς υποστηρίζει τον πραγματικό υποψήφιο.
"Αυτό είναι το είδος του σουρεαλισμού που μας οδήγησε η κυβέρνηση Maduro."
Οι εκλογές για την ανάδειξη των 23 κυβερνητών των επαρχίων της Βενεζουέλας έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Η Βενεζουέλα πρέπει να αποπληρώσει μέσα στο Νοέμβριο του 2017 ομόλογα που λήγουν αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, ενώ έχουν αρχίσει και γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Maduro την επόμενη εβδομάδα.
Σε μια άλλη προσπάθεια να σπείρει σύγχυση, η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εκλογική επιτροπή προειδοποίησε ξαφνικά αυτή την εβδομάδα ότι 200 εκλογικά κέντρα θα μετεγκατασταθούν "για λόγους ασφαλείας".
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές που θεωρούνται οχυρά της αντιπολίτευσης.
Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, η κυβέρνηση Maduro έχει επίσης μια ισχυρή μηχανή προπαγάνδας.
Η κρατική τηλεόραση δίνει ώθηση στους Σοσιαλιστές, ενώ αγνοεί ή υπονομεύει την αντιπολίτευση.
Εν τω μεταξύ, στις κυβερνητικές συγκεντρώσεις, τα στελέχη του κόμματος παραδίδουν αγροτεμάχια επιδοτούμενα από το κράτος - ένα ισχυρό ερέθισμα για τους πιθανούς ψηφοφόρους σε ένα έθνος όπου κυριαρχεί η πείνα, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση για τέσσερα χρόνια και ο πληθωρισμός είναι κοντά στο 700%.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, γνωστός ως MUD, συμμετέχει στις εκλογές με επιφυλάξεις.
Μετά από μήνες σκληρών διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους 125 άνθρωποι, ορισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι του Maduro ήθελαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, όπως έκαναν τον Ιούλιο του 2017 κατά την ψευδή ψηφοφορία του κ. Maduro για μια «Συντακτική Εθνοσυνέλευση», ένα νέο πανίσχυρο πολιτικό όργανο που στόχο είχε να αντικαταστήσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη αλλά ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση.
Τελικά το MUD αποφάσισε να κατέβει στις εκλογές.
Σε αντίθεση με την ψηφοφορία για τη «Συντακτική Εθνοσυνέλευση», οι δημοτικές εκλογές είναι μέρος του συνταγματικά καθιερωμένου εκλογικού ημερολογίου και θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί το 2016.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση θα κέρδιζε την κυβέρνηση σε μια πολιτική αναμέτρηση.
Η Ecoanalítica, μια εταιρεία παροχής συμβουλών, αναμένει από το MUD να λάβει το 64% των ψήφων.
Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο Datanálisis τον Σεπτέμβριο του 2017, 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν για την αντιπολίτευση και το 21% για την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση κατέχει τώρα 20 από τις 23 επαρχίες της χώρας, αλλά αυτό πιθανότατα θα αντιστραφεί δραματικά, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η MUD θα κερδίσει μεταξύ 10 και 18 επαρχιών λόγο της έντονης δυσφορίας από τις  αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης Maduro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης