Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι συνοριακοί έλεγχοι παραμένουν στην ΕΕ λόγω τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης

Οι συνοριακοί έλεγχοι παραμένουν στην ΕΕ λόγω τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης
Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν τη ζώνη Σένγκεν ελεύθερη για διακίνηση και επιδιώκουν να αποφύγουν επιπλοκές στα ταξίδια και το εμπόριο
Οι έλεγχοι στα σύνορα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνουν, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, εξαιτίας των συνεχιζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και της ανάγκης για έλεγχο της μετανάστευσης.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία δήλωσαν στους υπόλοιπους εταίρους της ζώνης Σένγκεν, ότι θα παρατείνουν έως τα μέσα Μαΐου 2018 τους ελέγχους των συνόρων, για να αντιμετωπίσουν τα πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης και τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οι διασυνοριακοί έλεγχοι τέθηκαν σε ισχύ το 2015.
Σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Thomas de Maiziere της Γερμανίας δήλωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία "αλλά επί του παρόντος δεν μπορούμε να το κάνουμε χωρίς ελέγχους".
"Ο λόγος είναι η τεταμένη κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, όσον αφορά τη διεθνή τρομοκρατία και την ανεπαρκή προστασία των εξωτερικών μας συνόρων", ανέφερε.
Η Γαλλία, η οποία επέβαλε έκτακτους συνοριακούς ελέγχους μετά την επίθεση Ισλαμιστών με απολογισμό 130 νεκρούς στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, θέλει επίσης να τους διατηρήσει.
"Τα θέματα γύρω από την τρομοκρατία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά σημαντικά για εμάς", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerard Colomb.
"Η Γαλλία επιθυμεί να επεκτείνει τους ελέγχους στα σύνορα κατά έξι μήνες".
Οι άλλες τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν την ίδια απόφαση, επικαλούμενες τη "σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια" πριν από την λήξη της επιβολής των συνοριακών ελέγχων το Νοέμβριο του 2017.
Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν τη ζώνη Σένγκεν ελεύθερη για διακίνηση και επιδιώκουν να αποφύγουν επιπλοκές στα ταξίδια και το εμπόριο.
Ωστόσο, οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν γίνει η νέα πραγματικότητα τα τελευταία δύο χρόνια και το μπλοκ εργάζεται για την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η εισαγωγή τέτοιων μέτρων ευκολότερα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης