Τελευταία Νέα
Διεθνή

George (Fed): Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν αποτελεί πρόβλημα - Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια

George (Fed): Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν αποτελεί πρόβλημα - Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια
Στο πλαίσιο μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας με πλήρη απασχόληση, ο χαμηλός πληθωρισμός δεν είναι μία τρέχουσα ανησυχία
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ που βρίσκεται κάτω από το στόχο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως "μία τρέχουσα ανησυχία", σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed, Federal Reserve) του Κάνσας, Esther George, ενώ για άλλη μία φορά αξιωματούχος της Fed υποστήριξε πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν σταδιακά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανεπιθύμητες πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.
"Ο χαμηλός πληθωρισμός, από μόνος του, δεν αποτελεί πρόβλημα σε μία οικονομία που αναπτύσσεται και λειτουργεί με πλήρη απασχόληση", ανέφερε η George.
"Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι επιθυμητό να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη, αποφεύγοντας την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η σταδιακή προσαρμογή των επιτοκίων σε πιο κανονικές τιμές.
Εκ των υστέρων, πιστεύω ότι έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολο από το αναμενόμενο, τόσο ως μηχανισμός επικοινωνίας όσο και ως οδηγός πολιτικής", ανέφερε.
"Πολύ μεγάλη έμφαση δίνεται στην επίτευξη αυτού του συγκεκριμένου αριθμητικού στόχου όταν, στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να κυμαίνεται γύρω από αυτόν τον στόχο με αποκλίσεις".
Η άποψη ότι η Fed δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, προκαλεί έντονο προβληματισμό σε πολλούς στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, οι οποίοι λένε ότι η απώλεια του στόχου απειλεί την αξιοπιστία της Fed.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από την Fed δήλωσαν ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν τα επιτόκια και πάλι τον Δεκέμβριο του 2017, πιστεύοντας ότι με την ανεργία στο 4,2%, οι τιμές θα πιέσουν αρκετά, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2% μεσοπρόθεσμα.
"Στο πλαίσιο μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας με πλήρη απασχόληση, ο χαμηλός πληθωρισμός δεν είναι μία τρέχουσα ανησυχία", τόνισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης