Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι αρχές στην Ελλάδα έκδοσαν τον ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος σε ΗΠΑ και Ρωσία!

Reuters: Οι αρχές στην Ελλάδα έκδοσαν τον ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος σε ΗΠΑ και Ρωσία!
Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας, ο οποίος μπορεί να εγκρίνει την έκδοση σε μία χώρα και να αποκλείσει την άλλη
Το ελληνικό παράδοξο, με την δικαιοσύνη να αποφασίζει να εκδόσει τον ρώσο ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος σε ΗΠΑ και Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, την έκδοση στη Ρωσία του ρώσου που αντιμετωπίζει κατηγορίες για δισ. δολαρίων σε bitcoin, ο οποίος όμως έχει αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη να εκδοθεί και στις ΗΠΑ.
Ο Alexander Vinnik, φερόμενος ως ιθύνων νους, ενός δικτύου που νομιμοποίησε παράνομα 4 δισ. δολάρια, είναι ένας από τους επτά Ρώσους που συνελήφθησαν ή κατηγορήθηκαν μέσα στο 2017 από τις ΗΠΑ για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Οι δικαστές αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα ότι πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, μία απόφαση που η Ρωσία επέκρινε ως άδικη και παράνομη και την οποία ο Vinnik θα αμφισβητήσει στο ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας.
Η τελική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδας, ο οποίος μπορεί να εγκρίνει την έκδοση σε μία χώρα και να αποκλείσει την άλλη.
Ο Vinnik αρνείται όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
Συμφώνησε όμως να επιστρέψει στη Ρωσία όπου θα αντιμετωπίζει μικρότερες κατηγορίες
"Αυτή είναι η επιθυμία του - να εκδοθεί στη Ρωσία και να απολογηθεί ενώπιον των ρωσικών δικαστικών αρχών", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπισή του.
Στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει 55 χρόνια φυλάκισης, ο Vinnik κατηγορείται για τη λειτουργία της BTC-e,μιας πλατφόρμας ψηφιακής ανταλλαγής νομισμάτων, που χρησιμοποιείται για την εμπορία του bitcoin, για να μπορέσει να διαπράξει τα εγκλήματά του, από πειρατεία ηλεκτρονικών υπολογιστών έως και διακίνηση ναρκωτικών.
Έχει πει στους Έλληνες δικαστές ότι ήταν τεχνικός σύμβουλος της BTC-e και όχι ο διαχειριστής της.
Ο Vinnik συνελήφθη σε διακοπές σε παραθαλάσσιο χωριό στην Ελλάδα τον Ιούλιο.
Στη συνέχεια, η Ρωσία ζήτησε την έκδοσή του όπως έκανε και με τους άλλους υπηκόους που ήθελαν οι ΗΠΑ.
Η ακρόαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, δήλωσε ο Λυκούρεζος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης