Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Κίνα και Σ. Αραβία ετοιμάζονται να... «δολοφονήσουν» το δολάριο

CNBC: Κίνα και Σ. Αραβία ετοιμάζονται να... «δολοφονήσουν» το δολάριο
Το Πεκίνο ασκεί πιέσεις στο Ριάντ για αποτίμηση του πετρελαίου σε γουάν
 Η Κίνα θα «επιβάλλει» στη Σ. Αραβία τη χρήση του γουάν ως βασικού νομίσματος για το εμπόριο πετρελαίου και όταν αυτό συμβεί τότε το παράδειγμα της Σ. Αραβίας θα ακολουθήσει το σύνολο της πετρελαϊκής αγοράς.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε, μιλώντας στο CNBC, o Carl Weinberg, οικονομολόγος και κορυφαίο στέλεχος της High Frequency Economics.
Όπως τονίζει η Κίνα έχει καταστεί ο κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου καθώς είναι και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας μαύρου χρυσού.
Σύμφωνα με τον Weinberg «η αποτίμηση του πετρελαίου σε γουάν πλησιάζει και μόλις η Σ. Αραβία το αποδεχθεί –κάτι για το οποίο θα δεχθεί πιέσεις από την Κίνα- τότε η υπόλοιπη αγορά πετρελαίου θα την ακολουθήσει».
Υπενθυμίζεται ότι από το 1974, μετά στη συμφωνία μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Richard Nixon και του Σαουδάραβα μονάρχη Faisal, η Σ. Αραβία δέχθηκε να πληρώνεται σε δολάρια για σχεδόν όλες τις εξαγωγές πετρελαίου της.
Όμως καθώς οι κινέζικες εισαγωγές μαύρου χρυσού συνεχώς αυξάνουν, το Πεκίνο εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να απαιτήσει να πληρώνει σε γουάν και όχι σε δολάρια το σαουδαραβικό πετρέλαιο που εισάγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης