Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Ο Rajoy ενεργοποιεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, εάν δεν αποσυρθεί το κείμενο της ανεξαρτησίας

tags :
El Pais: Ο Rajoy ενεργοποιεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, εάν δεν αποσυρθεί το κείμενο της ανεξαρτησίας
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία
Στην αντεπίθεση αναμένεται να περάσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της καταλανικής κυβέρνησης να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, η οποία πάντως δεν έχει άμεση ισχύ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο Rajoy θα ζητήσει από τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puidgemont να αποσύρει το κείμενο της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Πληροφορίες της El Pais αναφέρουν ότι ο Rajoy είχε συνάντηση χθες το βράδυ με τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pedro Sanchez και θα έχει συνομιλίες σήμερα και με τον Albert Rivera, τον Καταλανό ηγέτη του κόμματος των Ciudadanos σχετικά με την πιθανή ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος.
Σε κάθε περίπτωση το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί (10:00 ώρα Ελλάδας), θα εξετάσει τα επόμενα βήμα.
Σύμφωνα με την El Pais, η κυβέρνηση Rajoy και υψηλόβαθμα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος είχαν τις προηγούμενες ημέρες σειρά επαφών για το πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 και η διάταξη για την προσωρινή αφαίρεση εξουσιών από την καταλανική κυβέρνηση του Puidgemont, υπό την προϋπόθεση ότι ο Puidgmenont δεν θα αποδεχθεί την οριστική απόσυρση του κειμένου της ανεξαρτησίας.
Βάσει του δημοσιεύματος, η προοπτική αυτή εξετάστηκε κατά την χθεσινή συνάντηση του Rajoy με τον Sanchez και αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Rajoy να προσφύγει και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας κατά της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κίνηση που θεωρείται συμβατή με την ενεργοποίηση του άρθρου 155.
Η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε κίνηση ή απόφαση από την πλευρά της καταλανικής κυβέρνησης για ανεξαρτησία της επαρχίας, πόσο μάλλον να αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο θεωρεί παράνομο και υπογραμμίζει ότι δεν έχει να διαπραγματευτεί τίποτα με τον Puidgemont.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης