Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gurria (ΟΟΣΑ): Η ΕΕ πρέπει να επωφεληθεί από τη μείωση της εισροής μεταναστών

Gurria (ΟΟΣΑ): Η ΕΕ πρέπει να επωφεληθεί από τη μείωση της εισροής μεταναστών
Αμερικανοί πολίτες οι «dreamers» στις ΗΠΑ, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επωφεληθούν από την επιβράδυνση της ροής των μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να καταστρώσουν μια πιο συνεκτική προσέγγιση για μια κρίση που έχει καταπονήσει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσε σήμερα (6/10/2017) ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Angel Gurria.
Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017, ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν στις ευρωπαϊκές ακτές ανήλθε σε 85.000, αριθμός που αντιστοιχεί μόνο στο ένα δέκατο του ανώτατου σημείου της μεταναστευτικής κρίσης που σημειώθηκε κατά το β’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια ευκαιρία.
Υπάρχει λίγος χώρος για να αναπνεύσουμε», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.
«Νομίζω όμως ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία αυτής της ήσυχης περιόδου για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια καλύτερη προσέγγιση, διότι, στην τελική, υπάρχουν περίπου 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία και σχεδόν δύο εκατομμύρια στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Εάν αρχίσουν να κινούνται, θα υπάρξει πρόβλημα», προειδοποίησε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα των αφίξεων μεταναστών από τη Λιβύη, ο Gurria είπε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να επωμιστεί μόνη της το βάρος.
«Η Ιταλία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της (από υλικοτεχνική άποψη).
Και δεν μπορούν επίσης να το κάνουν μόνοι τους οικονομικά», δήλωσε ο Gurria.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επισημάνει τα οφέλη της μετανάστευσης, δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που έχουν έρθει στις ΗΠΑ ως παιδιά, οι αποκαλούμενοι «dreamers (σ.σ.: ονειροπόλοι)», έχουν δικαίωμα στην αμερικανική ιθαγένεια.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Donald Trump τερμάτισε την πολιτική DACA, η οποία άρχισε το 2012 υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, και έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το μέλλον της.
Το πρόγραμμα έχει επιτρέψει σε περίπου 800.000 «ονειροπόλους» να δουλεύουν νόμιμα στις ΗΠΑ χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.
«Αυτοί είναι Αμερικανοί πολίτες», δήλωσε ο Gurria.
«Ορισμένοι από αυτούς δεν μιλούν ούτε καν τη γλώσσα της χώρας από την οποία προήλθαν.
Μεγάλωσαν στις ΗΠΑ, πήγαν σχολείο στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
«Τώρα, σε πολλές περιπτώσεις, επειδή γίνονται ενήλικες, θα εμπλουτίσουν την οικονομία των ΗΠΑ.
Πιστεύουμε πολύ σθεναρά ότι εκεί ανήκουν», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης