Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι ενισχυμένες σχέσεις Ρωσίας - Σ. Αραβίας θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα το πετρέλαιο

MarketWatch: Οι ενισχυμένες σχέσεις Ρωσίας - Σ. Αραβίας θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα το πετρέλαιο
Η συνάτηση Putin και βασιλιά Salman θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ στην παραγωγή πετρελαίου
Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πραγματοποίησε την Πέμπτη (5/10) μία πολυτελή υποδοχή για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman, ενισχύοντας μία σχέση που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Η ένθερμη σχέση μεταξύ Μόσχας και Ριάντ οδήγησε τη Ρωσία, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, να συμμετάσχει στην προσπάθεια του Οργανισμού να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ώστε να εξισορροπηθεί η παγκόσμια αγορά.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θεωρείται από τους αναλυτές ως μία εκδήλωση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιτρέπτοντας βραχυπρόθεσμα τη Σαουδική Αραβία να πείσει τη Ρωσία προς την επέκταση της συμφωνίας.
Πράγματι, όπως αναφέρει ο Michael Tran, αναλυτής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, ο συντονισμός της πετρελαϊκής πολιτικής είναι ίσως το «μεγαλύτερο αποτέλεσμα» που μπορεί να προκύψει από αυτή τη σχέση, «με τη Ρωσία να εγκαταλείπει τη μακρόχρονη αποστροφή της να συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ και ουσιαστικά να αναλαμβάνει φέτος το ρόλο του de facto συν-προέδρου».
Επιπλέον, ο Putin δε δείχνει ότι θα εγκαταλείψει σύντομα τον ρόλο του «βοηθητικού πιλότου», όπως λεει χαρακτηριστικά ο Tran, με τη Ρωσία να εκφράζει την ενδεχόμενη προθυμία της να παρατείνει τη συμφωνία ΟΠΕΚ μέχρι τα τέλη του 2018.
Η παραπάνω δήλωση βοήθησε χθες το πετρέλαιο να ενισχυθεί, με το αργό να φτάνει ακόμα και τα 50,91 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης