Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ προχωρά σε μεταρρύθμιση του φορολογικού συντελεστή εντός Ευρώπης, στοχεύοντας την Amazon

tags :
Η ΕΕ προχωρά σε μεταρρύθμιση του φορολογικού συντελεστή εντός Ευρώπης, στοχεύοντας την Amazon
Το Λουξεμβούργο και η Μάλτα εφαρμόζουν σήμερα τα χαμηλότερα "πρότυπα" συντελεστή ΦΠΑ στις 28 χώρες της ΕΕ, για τα περισσότερα προϊόντα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2017, αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττονται οι φόροι επί των πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αντιμετώπιση της απάτης, αλλά και τις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, μία κίνηση που μπορεί να πλήξει τον αμερικανικό κολοσσό Amazon.
Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας της ΕΕ για δικαιότερη εταιρική φορολογία, μετά από αποκαλύψεις ότι πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται κενά στην ενιαία αγορά της ΕΕ, για να πληρώνουν ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου φόρο στην Ευρώπη.
Σε ένα σχέδιο που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ θα προτείνει ο φόρος προστιθέμενης αξίας σε διασυνοριακό εμπόριο, να χρεώνεται με τον συντελεστή που έχει καθοριστεί από τη χώρα όπου βρίσκεται ο αγοραστής, και όχι από την χώρα του πωλητή, όπως ισχύει τώρα.
Ο στόχος είναι να αντληθούν τα δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογικών εσόδων που χάνονται σε ορισμένα κράτη της ΕΕ κάθε χρόνο.
Η αλλαγή είναι επίσης πιθανό να πλήξει τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ.
"Αν τα αγαθά και οι υπηρεσίες φορολογούνται στο κράτος μέλος προορισμού, οι προμηθευτές δεν αποκομίζουν σημαντικό όφελος από την εγκατάστασή τους σε κράτος με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ", ανέφερε η Επιτροπή σε έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το Λουξεμβούργο και η Μάλτα εφαρμόζουν σήμερα τα χαμηλότερα "πρότυπα" συντελεστή ΦΠΑ στις 28 χώρες της ΕΕ, για τα περισσότερα προϊόντα.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας, χρεώνουν επιπλέον έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά
Οι χώρες μπορούν επίσης να απαλλάσσουν από το ΦΠΑ ορισμένα αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, αλλά ο κατάλογος πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για τον καθορισμό ελάχιστων συντελεστών.
Ένα εκτελεστικό μέλος της ΕΕ δήλωσε, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μείωναν την ανάγκη της εφαρμογής μίας εναρμονισμένης πολιτικής για τον συντελεστή ΦΠΑ.
Μέχρι τον Νοέμβριο 2017, θα υποβληθούν νέες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των συντελεστών ΦΠΑ, δίνοντας στα κράτη μεγαλύτερη εξουσία για να τους ορίσουν.
Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι πιθανό να αυξήσουν τους φόρους των εταιρειών - προμηθευτών που εξυπηρετούν την αγορά της ΕΕ, από μία χώρα με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως η Amazon, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Κάτι τέτοιο θα πρόσθετε δυσκολίες στην αμερικανική εταιρεία στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνα για φερόμενη παράνομη φορολογική συμφωνία στο Λουξεμβούργο.
Είναι επίσης ένας από τους τεχνολογικούς γίγαντες στους οποίους η ΕΕ θέλει να επιβάλει υψηλότερους φόρους εταιρειών, κατηγορώντας τους ότι πληρώνουν ελάχιστα.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, ο ΦΠΑ θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στις χώρες στις οποίες βρίσκονται οι εταιρείες, αλλά θα χρεώνεται από τις χώρες προορισμού του αγαθού.
Αυτό απαιτεί τακτική ανταλλαγή φορολογικών εσόδων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.
Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός "One Stop Shop" για τον έλεγχο της ροής των χρημάτων, ένα μέτρο που οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να είναι δυσκίνητο.
"Θα είναι απαραίτητο τα στοιχεία του One Stop Shop να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν σωστά πριν από την εγκατάσταση", δήλωσε ο Chas Roy-Chowdhury, επικεφαλής φοροτεχνικός στην ACCA, παγκόσμιο φορέα λογιστικής.
Η Επιτροπή προτείνει να κινηθεί σταδιακά στο νέο σύστημα και να επιτραπεί σε πρώτη φάση ορισμένοι εξαγωγείς, οι οποίοι θεωρούνται αξιόπιστοι από τα κράτη της ΕΕ, να χρεώνονται στη χώρα καταγωγής τους ως σήμερα.
Μέχρι το τέλος του 2107, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν επίσης νέα μέτρα για τον ΦΠΑ "για την αντιμετώπιση των κενών στο σύστημα εισαγωγών", κίνηση που ακολουθεί μια έρευνα της ΕΕ, σχετικά με μαζικές απάτες εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας από εισαγωγές από την Κίνα.
Οι νομοθετικές προτάσεις για τα φορολογικά ζητήματα χρειάζονται τη στήριξη και των 28 κρατών της ΕΕ για να γίνουν νόμοι, εκτός εάν η επιτροπή προτείνει την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, που απαιτούν αποφάσεις με βάση την πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης