Τελευταία Νέα
Διεθνή

L. Bini-Smaghi (πρόεδρος Societe Generale): Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει σε πολιτικές που απέτυχαν

L. Bini-Smaghi (πρόεδρος Societe Generale): Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει σε πολιτικές που απέτυχαν
Ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα είναι απαραίτητο στην Ένωση
Η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί βήμα-βήμα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση, όπως τόνισε ο Lorenzo Bini Smaghi, πρόεδρος της Societe Generale και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece, με θέμα «Η Ευρώπη στον απόηχο των Γερμανικών εκλογών» ο Smaghi υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει πριν απ’ όλα να δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές τραπεζικό σύστημα.
Κατόπιν θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί οι οποίο θα βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να στηρίξουν την ανάπτυξή τους και να αντικαταστήσουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Κατά τον κ. Smaghi στη σημερινή Ευρώπη δεν μπορούν να εφαρμοστούν εκ νέου οι παλιές πολιτικές οι οποίες έχουν αποτύχει.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, υποστήριξε ότι έχει ένα σημαντικό όραμα για την Ευρώπη, προωθώντας κοινές πολιτικές σε άμυνα, μετανάστευση, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Societe Generale «υπάρχουν συμμαχίες Γάλλων και Γερμανών σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Ο Macron κερδίζει την εμπιστοσύνη των Γερμανών, κάτι που είναι απαραίτητο ούτως ώστε η Γαλλία να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις».
Αναφορικά με το ζήτημα του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, τον οποίο έχει προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος, ο κ. Smaghi τόνισε ότι μέγιστης σημασίας είναι η άποψη που θα εκφράσει η Merkel για το όλο ζήτημα, προτρέποντας τη Γερμανίδα καγκελάριο να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μιλώντας για την Ελλάδα ο κ. Smaghi τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τρόποι μείωση των NPLs

Φέρνοντας ως παράδειγμα την ιταλική UniCredit, ο κ. Smaghi υποστήριξε ότι οι τρόποι για να μειώσει μία τράπεζα το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι και τόσο δύσκολοι.
Αρκούν τρία βήματα: 1. Αλλάζεις διοίκηση, 2. Διαγράφεις και πουλάς χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, 3. «Βγαίνεις» στην αγορά για να τα πουλήσεις.
Επίσης υποστήριξε ότι οι τράπεζες μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με τους οφειλέτες και να προχωρήσουν σε ένα είδος «κουρέματος» των δανείων.
Χαρακτήρισε, παντως, ως εξαιρετικά σημαντική την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προσέθεσε ότι μία τράπεζα που διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό NPLs, εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης