Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Στα 152 δισ. ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ για τα κράτη της ΕΕ το 2015 – Στα 5 δισ. για την Ελλάδα

Κομισιόν: Στα 152 δισ. ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ για τα κράτη της ΕΕ το 2015 – Στα 5 δισ. για την Ελλάδα
Αύξηση 28,3% στην Ελλάδα, η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης
Το ποσό των 152 δισ. ευρώ άγγιξαν τα εκτιμώμενα διαφυγόντα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.
Για την Ελλάδα η εκτίμηση τοποθετεί το επονομαζόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ» στα πέντε δις. ευρώ, με την αύξηση σε σύγκριση με το 2014 να φθάνει στο 28,3%.
Τα μεγαλύτερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν σε Ρουμανία (37,2 %), Σλοβακία (29,4 %), ενώ τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5 %) και την Κροατία (3,9 %).
Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους 35 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία.
Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα περισσότερα κράτη μέλη, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία. Επτά κράτη μέλη σημείωσαν μικρές αυξήσεις: το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Pierre Moscovici, υπογράμμισε ότι «τα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ. Ενώ η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης σε όλη την ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες περί ΦΠΑ χρονολογούνται από το 1993 και είναι πλέον παρωχημένοι. Σύντομα θα προτείνουμε την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τον ΦΠΑ επί των διασυνοριακών πωλήσεων. Η μεταρρύθμισή μας θα συμβάλει στη μείωση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά 80 % και στην επιστροφή στα ταμεία των κρατών μελών των τόσο αναγκαίων χρημάτων.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης