Τελευταία Νέα
Διεθνή

Thomsen: Δεν θα χρειαστούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες, νωρίτερα τo stress test - Το ΔΝΤ χρειάζεται διαβεβαιώσεις για τα NPLs

tags :
Thomsen: Δεν θα χρειαστούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες, νωρίτερα τo stress test - Το ΔΝΤ χρειάζεται διαβεβαιώσεις για τα NPLs
Καθησυχαστικός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας ο Thomsen
Καθησυχαστικός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο P. Thomsen, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί η διενέργεια AQRs, ωστόσο το ΔΝΤ χρειάζεται διαβεβαιώσεις για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των NPLs στις ελληνικές τράπεζες.
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής για την Ευρώπη του ΔΝΤ, Poul Thomsen.
Ο Thomsen χαρακτήρισε εποικοδομητικό το σχέδιο της ΕΚΤ για τη διενέργεια stress test στις ελληνικές τράπεζες.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Ειδικότερα, η δήλωση Thomsen αναφέρει:
«Oσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα.
Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR).
Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Οι δηλώσεις Thomsen έρχονται σε συνέχεια των όσων ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
«Αναμένουμε ότι το ζήτημα των stress tests θα επιλυθεί ικανοποιητικά και σύντομα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.
To bankingnews είχε αποκαλύψει εδώ και εβδομάδες ότι υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα υλοποιηθούν AQRs αλλά οι έλεγχοι που ήδη πραγματοποιούνται θα προσεγγίσουν το αποτέλεσμα των AQRs.
Υπενθυμίζεται ότι εκ των βασικών στελεχών της ΕΚΤ ο B. Coeure είχε αναφέρει ότι δεν χρειάζονται AQRs στις ελληνικές τράπεζες...αλλά θα πρέπει να δωθούν απαντήσεις στις ανησυχίες του ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση τους ελέγχους TAR, IFRs 9 και stress tests θα μπορούσε να προκύψει μια ζημία 7 δισεκ. αλλά το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα μπορούσε να είναι και 50% χαμηλότερο.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε ότι "μέχρι την Παρασκευή (29/9) θα ξέρετε την τελική λύση για το πως θα γίνουν τα stress tests.
"Tα stress tests θα γίνουν ταυτόχρονα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες", είπε ο κ. Τσακαλώτος αλλά τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες θα εκδοθούν πριν από την ολοκλήρωση του γ΄προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Ο SSM θα βγάλει τα αποτελέσματα νωρίτερα".
Όσον αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα AQR ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν χρειάζονται AQR για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση".
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή (29/9) αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ στην οποία θα κάνει πίσω στο θέμα των AQRs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης