Διεθνή

Politico: Η αποχώρηση Schaeuble από ΥΠΟΙΚ σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής στη γερμανική πολιτική ζωή

Politico: Η αποχώρηση Schaeuble από ΥΠΟΙΚ σηματοδοτεί το τέλος μίας εποχής στη γερμανική πολιτική ζωή
Ως τον τελευταίο μίας γενιάς Γερμανών που πιστεύουν ότι η σωτηρία της χώρας τους βρίσκεται στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει τον Schaeuble το άρθρο
Ως το τέλος μίας ολόκληρης εποχής χαρακτηρίζει το Politico την είδηση ότι ο Wolfgang Schaeuble αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών και μεταφέρεται στη θέση του προέδρου της Bundestag.
Σε εκτενή του ανάλυση το Politico αναφέρει ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες ίσως και μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Schaeuble, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της μετεκλογικής περιόδου και των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
«Η μετακίνηση του Schaeuble, για την οποία υπήρξαν φήμες και πριν από τις εκλογές, ίσως σημαίνει ότι η Merkel είναι πρόθυμη να τον «ανταλλάξει» προκειμένου να επιτύχει συμφωνία με το FDP και τους Πράσινους.
Άλλωστε κορυφαία στελέχη του FDP δεν έχουν κρύψει την επιθυμία του κόμματος να αναλάβει αυτό το ισχυρό υπουργείο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το Politico υπό την ηγεσία του Schaeuble – ο οποίος κατόρθωσε να καταστήσει πλεονασματικό τον γερμανικό προϋπολογισμό – το υπουργείο Οικονομικών μετατράπηκε στον δεύτερο ισχυρότερο πυλώνα της γερμανικής πολιτικής ζωής, μετά την καγκελαρία.
Συμφωνώντας με αρκετά διεθνή ΜΜΕ και το Politico επισημαίνει ότι ακόμη και εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών προέλθει από το FDP, είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική που στήριξε ο Schaeuble.
Τα μέλη του FDP μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τον Schaeuble για τη δημοσιονομική πειθαρχία και διατηρούν επιφυλάξεις για τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron για την Ευρωζώνη.
«Η δύναμη της γερμανικής οικονομίας τον κατέστησαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ως τον κεντρικό χαρακτήρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Πρωτοστάτησε σε διαπραγματεύσεις πολλών ωρών με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, ενώ πίεσε ώστε η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης να προχωρήσουν σε μειώσεις δαπανών και άλλες μεταρρυθμίσεις», προστίθεται στο άρθρο.
Στο άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά για την αρνητική εικόνα που έχει ο Schaeuble στην Ελλάδα και μάλιστα αναφέρεται ότι «για παράδειγμα στην Ελλάδα το όνομα του Schaeuble έγινε συνώνυμο με τα μισητά προγράμματα λιτότητας και συχνά εμφανίζονταν ως καρικατούρα ενός δημοσιονομικού σαδομαζοχιστή περιστοιχισμένου με ναζιστικά σύμβολα».
Ταυτόχρονα, όμως, ο Schaeuble είναι ένας από τους τελευταίους μίας γενιάς Γερμανών που θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η μοναδική σωτηρία για τη χώρα του, ενώ με τις προτάσεις του είχε –πάντα κατά τη δική του άποψη- ως βασικό στόχο να διασώσει την Ευρωζώνη, της οποίας, άλλωστε, υπήρξε ένας εκ των αρχιτεκτόνων.
«Ακόμη και όταν δέχονταν τις πιο σκληρές επιθέσεις, ο Schaeuble δεν έχανε την ψυχραιμία του ή την αίσθηση του χιούμορ.
Προσπάθησε να εξηγήσει τις απόψεις του για τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Το κατά πόσο, όμως, αυτό το πνεύμα θα το φέρει μαζί του και στη νέα του θέση, ως πρόεδρος της Bundestag είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Στα καθήκοντα του προέδρου συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση των debates που γίνονται και η διασφάλιση ότι όλα τα κόμματα σέβονται το πρωτόκολλο και διατηρούν κόσμια στάση.
Ως ο μακροβιότερος βουλευτής της Bundestag (από το 1972 έως και σήμερα) διαθέτει τα προσόντα να κάνει τον διαιτητή και μάλιστα σε ένα κοινοβούλιο που θεωρείται αρκούντως δύσκολο, καθώς σε αυτό συμμετέχουν έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ακροδεξιό AfD», υπογραμμίζει το Politico.
«Επειδή δεν έχω τίποτε να αποδείξω σε κανέναν έχω περισσότερη ανεξαρτησία», είχε δηλώσει ο Schaeuble όταν έκλεισε τα 70 του χρόνια.
Πιθανώς αυτό να ισχύει και στην τρέχουσα διαφαινόμενη απόφασή του να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να μετακομίσει στην προεδρία της Bundestag.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης