Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Merkel κέρδισε στη Γερμανία, αλλά το AfD εισήλθε στο κοινοβούλιο με τεράστια άνοδο

MarketWatch: Η Merkel κέρδισε στη Γερμανία, αλλά το AfD εισήλθε στο κοινοβούλιο με τεράστια άνοδο
Οι χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel είδαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους από το 1949
Η συμμαχία της Angela Merkel κέρδισε τις εκλογές στη Γερμανία, αλλά η απότομη πτώση της υποστήριξής της και η άνοδος του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD σηματοδότησαν πολιτική αναταραχή για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η νίκη του κεντροδεξιού μπλοκ την Κυριακή (24/9) η οποία υπολογίζεται στο 33% έναντι 20,5% του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σημαίνει αυτόματα ότι η Merkel «κλείδωσε» την τέταρτη θητεία της ως καγκελάριος.
Ωστόσο, τα αποτελέματα των εκλογών σηματοδοτούν μία στροφή από ένα πολιτικό σύστημα του οποίου η σταθερότητα στηρίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, καθώς βιώνει τη μία κρίση μετά την άλλη.
Το κέντρο αποδυναμώθηκε και μία απρόβλεπτη νέα δύναμη αυξήθηκ στα δεξιά, παρέχοντας μία ιστορική οπισθοδρόμηση για τη χώρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η απόφαση της Merkel να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στη Γερμανία θα επηρέαζε τις εκλογές.
Οι χριστιανοδημοκράτες της Merkel είδαν τα χειρότερα αποτελέσμτά τους από το 1949, χάνοντας περίπου το 1/5 της υποστήριξης του 41,5% που απέκτησαν μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν το χειρότερο εκλογικό τους αποτέλεσμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μάλιστα, τα σχετικά αποτελέσματα ήρθαν παρά την ύπαρξη υγιούς οικονομίας προσφέρει σχεδόν πλήρη απασχόληση και τα υψηλά ποσοστά προτίμησης προς την Merkel πριν από τις εκλογές, τα οποία ξεπερνούσαν το 60%.
Το εθνικιστικό κόμμα της χώρας, «Εναλλακτική λύση για τη Γερμανία», γνωστό και ως AfD, το οποίο ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από πέντε χρόνια, εξασφάλισε πάνω από το 5% των εδρών στον κοινοβούλιο με 12,6% περίπου των ψήφων.
Παράλληλα, θα γίνει το πρώτο κόμμα με πιο «δεξιές» θέσεις από το κυβερνών κόμμα της Merkel μέσα στη βουλή μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.
Σημειώνεται ότι το AfD επιθυμεί να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χαρακτηρίζει τη μοσουλμανική μειονότητα της Γερμανίας ως «σημαντικό κίνδυνο», ενώ θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να περιορίσει την εστίασή της στη μήμη του Ολοκαυτώματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης