Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για τη Merkel μετά το 1949 - Εκτοξεύθηκε το ποσοστό της ακροδεξιάς

CNBC: Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για τη Merkel μετά το 1949 - Εκτοξεύθηκε το ποσοστό της ακροδεξιάς
Για πρώτη φορά, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας εισέρχεται στη Βουλή
Ως το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα μετά το 1949 χαρακτηρίζει το CNBC το ποσοστό που συγκέντρωσε το συντηρητικό κόμμα της Angela Merkel, αν και θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή της Γερμανίας.
Ειδικότερα το CDU και το CSU συγκέντρωσαν το 33%, έναντι 41,5% στις εκλογές του 2013.
Στον αντίποδα, το ακροδεξιό κόμμα AFD «τερμάτισε» τρίτο και θα μπει στη Βουλή για πρώτη φορά με ποσοστό 12,6%.
«Έχοντας ιδρυθεί το 2013, το AFD θα είναι το πρώτο εθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα που θα μπει στη γερμανική Βουλή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τηρώντας μια αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή στάση, το AFD έχει γίνει κάτι σαν κόμμα διαμαρτυρίας στη Γερμανία, αποσπώντας ψηφοφόρους και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος που έχουν απογοητευτεί από τις πολιτικές της Merkel τα τελευταία χρόνια» σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Η επόμενη μέρα

Πλέον η Merkel θα πρέπει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για να δει με ποια κόμματα θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση, κάτι που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.
Το FDP δήλωσε ότι θα είναι ανοιχτό σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς της Merel, αλλά ο ηγέτης Christian Lindner δήλωσε ότι η Merkel θα πρέπει να αλλάξει πορεία.
«Όπως ήταν αναμενόμενο, το ακροδεξιό AFD κινήθηκε καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν στις τελικές δημοσκοπήσεις.
Ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημαίνει ότι το κόμμα του Martin Schulz, θα περάσει στην αντιπολίτευση και ότι το CDU-CSU, το FDP και οι Πράσινοι θα πρέπει να αρχίσουν τις συζητήσεις για τη συνασπισμό της Τζαμάικα, την πρώτη τετραμερή κυβέρνηση της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Carsten Nickel, της Teneo Intelligence.
«Ενώ αυτή η κυβέρνηση μπορεί κάποτε να αντιμετωπίσει προβλήματα, θα συνεχίσει μια κεντρώα πορεία, η οποία θα περιλαμβάνει μια ρεαλιστική και βαθμιαία προσέγγιση στη ανοικοδόμηση της ευρωζώνης με τη Γαλλία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα τόνισε ότι από την πλευρά της αγοράς, η ανοικοδόμηση της ευρωζώνης θα είναι το βασικό θέμα καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης