Διεθνή

Reuters: Στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να γίνει στρατιωτικά ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, που χάνουν την υπομονή τους

Reuters: Στόχος της Βόρειας Κορέας είναι να γίνει στρατιωτικά ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, που χάνουν την υπομονή τους
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αποκλείουν στην παρούσα φάση τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο 16/9 ότι θέλει να γίνει στρατιωτικά ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, που από την πλευρά τους ανέφεραν ότι η υπομονή τους για διπλωματική λύση εξαντλείται, μετά και από τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ στη θάλασσα της Ιαπωνίας, μεταδίδει το Reuters.
"Ο στόχος μας είναι να γίνουμε στρατιωτικά ισοδύναμοι με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην τολμήσουν ξανά να κάνουν λόγο για στρατιωτική δράση" ξεκαθάρισε ο Kim Jong Un.
O Boρειοκορεάτης ηγέτης ανέφερε και ότι επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία του πυραύλου Hwasong - 12, προσθέτοντας ότι ο στόχος της χώρας του είναι να ολοκληρώσει την πυρηνική της δύναμη.
Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους επί των ημερών του και μετά την τελευταία της δοκιμή την Παρασκευή 15/9, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι εξαντλείται η υπομονή τους και ότι εξετάζουν και τη στρατιωτική δράση, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είναι η επιλογή που θα ήθελε η κυβέρνηση Trump.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης πολύ προκλητική την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και αναβάθμισε τις κυρώσεις του, ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα αν και επανέλαβε την πρόθεση που υπάρχει για διπλωματική λύση.
"Βλέπουμε τη συνέχισε των προκλήσεων και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει ήδη κόψει το 90% του εμπορίου και το 30% του πετρελαίου" υποστήριξε η Haley αναφερόμενη στις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.
Ο Trump δήλωσε από την πλευρά του πεπεισμένος για την αποτελεσματικότητα των επιλογών για αυτή την απειλή ενάντια στους γείτονες της Βόρειας Κορέας και την παγκόσμια κοινότητα.
Ο τελευταίος πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα 2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές του, ταξιδεύοντας συνολικά για 3.700 χιλιόμετρα.
Το βεληνεκές αυτής της δοκιμής ήταν αξιοσημείωτο, ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να τελειοποιηθεί και η ακρίβεια του συγκεκριμένου πυραύλου.
Την Πέμπτη 14/9 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson ζήτησε από την Κίνα και τη Ρωσία να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα, αναλαμβάνοντας δράση από μόνες τους.
Αλλά η Κίνα επέστρεψε το... μπαλάκι στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να υπάρξει μία αποτελεσματική διεθνής συνεργασία στο θέμα.
"Θα πρέπει να σταματήσουν τις απειλές και να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να συνεχιστούν ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις" αναφέρει η Κίνα, που δεν θα δεχτεί ποτέ τη Βόρεια Κορέα σαν πυρηνική δύναμη.
Η Βόρεια Κορέα είχε κάνει, πάντως, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο και τον Ιούλιο του 2017 πυρηνική δοκιμή, ενώ κατά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έλαβαν ενημέρωση στα κινητά τους να βρουν καταφύγιο.
Ο Trump έχει υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψει στη Βόρεια Κορέα να απειλήσει τις ΗΠΑ με έναν παρόμοιο πύραυλο.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Vassily Nebenzia, είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, κάτι που η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει.
"Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συνομιλήσουμε με τη Βόρεια Κορέα" ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae In έχει πει επίσης ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατος ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα.
Διέταξε επίσης τους αξιωματούχους του να αναλύσουν και να είναι προετοιμασμένοι για νέες απειλές από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρομαγνητικών και βιοχημικών επιθέσεων.
Οι δύο χώρες βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο, καθώς η σύρραξη του 1950-53 δεν τερματίστηκε με συνθήκη ειρήνης, αλλά με εκεχειρία.
Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις ΗΠΑ που έχουν 28.500 στρατιώτες στη Νότια Κορέα ότι σχεδιάζουν εισβολή εναντίον της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης