Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσκεψη στα νησιά που έπληξε ο τυφώνας Irma πραγματοποιούν ο Macron και ο βασιλιάς της Ολλανδίας

Επίσκεψη στα νησιά που έπληξε ο τυφώνας Irma πραγματοποιούν ο Macron και ο βασιλιάς της Ολλανδίας
Περίπου 85 τόνοι τροφίμων, ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και 2,2 τόνοι φαρμάκων έχουν ήδη μεταφερθεί στα νησιά
Επίσκεψη στα νησιά της Καραϊβικής που έπληξε στο καταστροφικό πέρασμα του ο τυφώνας Irma, πραγματοποιούν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2017, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο βασιλιάς της Ολλανδίας.
Ο λόγος είναι για να δουν από κοντά το μέγεθος των ζημιών, αλλά και για να κατευνάσουν την οργή των κατοίκων για την οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson αναμένεται στις βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Ανγκουίλα, ενώ το Λονδίνο επικρίνεται επίσης για τον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής που προκάλεσε τουλάχιστον 40 νεκρούς στην Καραϊβική και στη Φλόριντα.
Η γαλλική, η ολλανδική και η βρετανική κυβέρνηση κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν να στείλουν ενισχύσεις, στα συνεργεία διάσωσης και την αστυνομία στα νησιά που βυθίστηκαν στο χάος και σε μερικές περιπτώσεις παραδόθηκαν σε λεηλασίες μετά το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα.
Κατά την άφιξή του στο Πουάντ-α-Πιτρ, στη Γουαδελούπη, ο Macron διαβεβαίωσε πως «η πρόβλεψη υπήρξε πλήρης».
Η κυβέρνηση «αποκρίθηκε αμέσως μόλις δόθηκε η πληροφορία, άρα πολλές ημέρες πριν, και συνεχώς καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης αυτής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στους δημοσιογράφους, στην πίστα του αεροδρομίου.
Η «επιστροφή στην κανονική ζωή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας» πρόσθεσε ο Macron, ο οποίος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί στη συνέχεια το γαλλο-ολλανδικο νησί Άγιος Μαρτίνος και το γαλλικό νησί Άγιος Βαρθολομαίος, τα δύο νησιά που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα.
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «τάσσεται υπέρ» της δημιουργίας μιας κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής όπως ζητούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το προεδρικό περιβάλλον δεν αναμένει «πολύ θερμή υποδοχή» στον Άγιο Μαρτίνο, καθώς ο Irma είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται στα γαλλικά νησιά, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Όπως και η Ολλανδία, η Γαλλία έθεσε σε λειτουργία γέφυρες από αέρος και θαλάσσης προκειμένου να απομακρύνει τους ανθρώπους που είχαν πιο πολλή ανάγκη στη μία περίπτωση και να διοχετεύσει φορτία τροφίμων στη δεύτερη.
Περίπου 85 τόνοι τροφίμων, ένα εκατομμύριο λίτρα νερού και 2,2 τόνοι φαρμάκων έχουν ήδη μεταφερθεί στα νησιά.
Ο βασιλιάς της Ολλανδίας Willem-Alexander αναμένεται από την πλευρά του να επισκεφθεί τα νησιά Σάμπα και Άγιος Ευστάθιος αφού πέρασε τη νύχτα στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου.
Συνοδευόμενος από τον ολλανδό υπουργό Εσωτερικών, συνάντησε κατοίκους και παρακολούθησε τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, εκφράζοντας τον συγκλονισμό του.
«Από το αεροπλάνο είδα πράγματα που δεν έχω δει ποτέ. Έχω δει πόλεμο και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Όλα έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.
Σύμφωνα με τον βασιλιά, που αναμένεται να επιστρέψει στην Ολλανδία απόψε, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έχουν ξεκινήσει.
«Οι άνθρωποι μου είπαν πως εργάζονται από κοινού για να ανορθώσουν, να ανοικοδομήσουν το νησί. Έχουν πίστη στο μέλλον», πρόσθεσε

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης