Τελευταία Νέα
Διεθνή

Express: Ερχόμαστε Juncker – Ένα νέο κίνημα το Diem25 απειλεί την ελίτ στις Βρυξέλλες

Express: Ερχόμαστε Juncker – Ένα νέο κίνημα το Diem25 απειλεί την ελίτ στις Βρυξέλλες
Ο κ. Βαρουφάκης έχει επικρίνει υπερβολικά τις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ ,από τη δική του εμπειρία διαπραγμάτευσης με το μπλοκ
Ένα νέο κίνημα που πρωτοστατεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, Γιάνης Βαρουφάκης, δεσμεύεται να αποτινάξει την ελίτ στις Βρυξέλλες και να απειλήσει τις θέσεις των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο Jean-Claude Juncker.
Η Diem25, μια ομάδα υπέρ της δημοκρατίας που συγκροτήθηκε πριν από 18 μήνες, εξετάζει τώρα την υποβολή υποψηφίων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019, για να βοηθήσει στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα μέλη του κινήματος, συμπεριλαμβανομένου του κ. Βαρουφάκη, κατακρίνουν το θεσμικό όργανο, το οποίο δεν θεωρούν κατάλληλο για νομοθετικό σώμα.
Η αριστερή ομάδα χαρακτηρίζεται ως φιλοευρωπαϊκή αλλά απογοητευμένη από τις σκληρές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ, τις οποίες θέλει να δει ριζικά μεταρρυθμισμένες.
Ο κ. Βαρουφάκης σε μια ειλικρινή παρέμβαση, είπε ότι μέρος των λόγων για το αίσθημα κακοποίησης του μπλοκ, ήταν ότι οι θέσεις της ΕΕ είναι πλέον πολύ άνετες στους υψηλά αμειβόμενους ρόλους τους, τους οποίους γνωρίζουν ότι δεν μπορούν ποτέ να τους χάσουν.
Και ήταν ιδιαίτερα αυστηρός για το κοινοβούλιο της ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα αδύναμο κρίκο και "το μόνο κοινοβούλιο στην ανθρώπινη ιστορία που δεν μπορεί να νομοθετήσει".
Υπάρχουν 751 ευρωβουλευτές, οι οποίοι πληρώνονται όλοι με βασικό μισθό ύψους 92.400 λιρών, το οποίο συμπληρώνεται από πολύ γενναιόδωρες δαπάνες, ημερήσια αποζημίωση ύψους 275 λιρών, φορολογικές ελαφρύνσεις και γενναιόδωρες συνταξιοδοτικές εισφορές.
Αλλά μόνο η Επιτροπή της ΕΕ, η οποία στελεχώνεται από μη εκλεγμένους αξιωματούχους, μπορεί να προτείνει νέους νόμους - αν και αυτό βασίζεται στις προτεραιότητες που έχουν καθοριστεί από τους εκλεγμένους ηγέτες των 28 κρατών μελών.
Το μόνο που φοβούνται όσοι βρίσκονται στην εξουσία είναι ένα κίνημα που απειλεί τη δουλειά τους.
Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο της ΕΕ ενεργεί ως αναθεωρητικό τμήμα, εξετάζοντας και καταθέτοντας τροπολογίες στις προτάσεις της Επιτροπής.
Παρόλο που οι ευρωβουλευτές ασκούν βέτο σε όλους τους προτεινόμενους νόμους, πολύ σπάνια το χρησιμοποιούν.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα περισσότερα δημοκρατικά συστήματα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εκτελεστική εξουσία που προωθεί το νομοθετικό πρόγραμμα, είναι μια κυβέρνηση αποτελούμενη από υπουργούς που εκλέχθηκαν άμεσα ως βουλευτές.
Ο κ. Βαρουφάκης έχει επικρίνει υπερβολικά τις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ ,από τη δική του εμπειρία διαπραγμάτευσης με το μπλοκ, σχετικά με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης της χώρας του το 2015.
Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος δήλωσε στο EUobserver:
"Το μόνο που φοβούνται όσοι βρίσκονται στην εξουσία είναι ένα κίνημα που απειλεί τη δουλειά τους και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε".
Στο μανιφέστο του, το Diem25 κατηγορεί τις "εξουσίες της Ευρώπης", συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι "μιλούν στο όνομα της δημοκρατίας, αλλά μόνο για να την αρνούνται, να την εξορκίζουν και να την καταργούν στην πράξη".
Αναφέρει ότι η "εφιαλτική" γραφειοκρατία της Ένωσης επιδιώκει να συνειδητοποιήσει, να αποφύγει, να διεγείρει, να σφετεριστεί και να χειραγωγήσει τη δημοκρατία προκειμένου να σπάσει την ενέργειά της και να υποβαθμίσει τις δυνατότητές της.
Η ομάδα, η οποία είναι υπέρ μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, καταλήγει:
"Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδομείται.
Οι Ευρωπαίοι χάνουν την πίστη τους στην πιθανότητα ευρωπαϊκών λύσεων στα ευρωπαϊκά προβλήματα".
Ο κ. Βαρουφάκης προειδοποίησε επανειλημμένα τους βρετανούς διαπραγματευτές ότι μπήκαν σε μια "παγίδα" με το Brexit και είπε ότι η εμπειρία του από την ΕΕ είναι ότι είναι αδύνατο να διαπραγματευτούν.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης