Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλμα» άνω του 1% στη Wall Street, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες - Σε ιστορικό υψηλό ο S&P 500 - το 31ο του 2017

«Άλμα» άνω του 1% στη Wall Street, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες - Σε ιστορικό υψηλό ο S&P 500 - το 31ο του 2017
Προς τα πιο ριψοκίνδυνα assets στράφηκαν οι επενδυτές, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για τον τυφώνα Irma και τη Β. Κορέα
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (11/9/2017) η Wall Street, με τον Dow Jones να ξεπερνά και πάλι το ψυχολογικό όριο των 22.000 μονάδων και τον S&P 500 να τερματίζει σε «φρέσκα» ιστορικά υψηλά, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες γύρω από τον τυφώνα Irma, αλλά και τη Βόρεια Κορέα, στρέφοντας εκ νέου τους επενδυτές προς τα πιο ριψοκίνδυνα assets.
Ειδικότερα, ο Dow Jones Industrial average ενισχύθηκε κατά 1,19%, στις 22.057,37 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την 1η Μαρτίου 2017, ο S&P 500, σημείωσε κέρδη 1,08% και έκλεισε στο ιστορικό υψηλό - το 31ο του 2017 - των 2.488,11 μονάδων, ενώ ο Nasdaq έκλεισε κατά 1,13% υψηλότερα, στις 6.432,26 μονάδες.
Η Irma, που είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν πλήξει τον Ατλαντικό, υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, ενώ το εκτιμώμενο κόστος της στις ΗΠΑ μειώθηκε στα 20-40 δισ. δολάρια, προσφέροντας ώθηση στις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου.
Η υποχώρηση των ανησυχιών για τη Βόρεια Κορέα επηρέασε επίσης θετικά το επενδυτικό κλίμα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ απείχε από μια νέα εκτόξευση πυραύλου κατά την επέτειο της ημέρας ιδρύσεώς της, την Κυριακή (10/9), κάτι για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.






Μάλιστα, ο S&P 500 έχει «σβήσει» τις απώλειες που είχε καταγράψει μετά τις προειδοποιήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ότι η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή», αλλά και εν μέσω των ανησυχιών για τον Gary Cohn, την εκτόξευση πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία και τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγκγιάνγκ, αλλά και τον τυφώνα Harvey.



Η υποχώρηση των ανησυχιών ώθησε υψηλότερα τις μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών, με τις Travelers Cos., Progressive και American International Group να ενισχύονται κατά 2,3%, 2,2% και 1,7% αντίστοιχα.
Οι αεροπορικές εταιρείες ευνοήθηκαν επίσης, με τις Delta Air Lines και American Airlines να καταγράφουν κέρδη 2,9% και 5,2% αντίστοιχα.
Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών προσέφερε περαιτέρω ώθηση στον S&P 500.
Οι τράπεζες ευνοήθηκαν από μια άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,13%, από 2,05% την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι τυφώνες Harvey και Irma αναμένεται να δώσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ακόμα περισσότερους λόγους για να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια για το υπόλοιπο του 2017, κάτι που προσφέρει περαιτέρω ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του γ’ τριμήνου του 2017 κατά 0,8%, λόγω του τυφώνα Harvey, που «χτύπησε» το Τέξας και τη Λουιζιάνα.
Η υποχώρηση των ανησυχιών για τη Βόρεια Κορέα επηρέασε επίσης θετικά το επενδυτικό κλίμα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ απείχε από μια νέα εκτόξευση πυραύλου κατά την επέτειο της ημέρας ιδρύσεώς της, την Κυριακή (10/9), κάτι για το οποίο είχαν προετοιμαστεί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Ωστόσο, παραμένει ερώτημα πώς θα απαντήσει η Βόρεια Κορέα στις κυρώσεις που θα επιβάλει στο καθεστώς του Kim Jong Un ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η Βόρεια Κορέα απηύθυνε σήμερα σκληρή προειδοποίηση απέναντι στις ΗΠΑ, με αφορμή την επερχόμενη ψηφοφορία του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τις προσπάθειές της να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.
Στο «μέτωπο» των εμπορευμάτων, το πετρέλαιο έκλεισε σήμερα με κέρδη 1,2%, στα 48,07 δολ. ανά βαρέλι, καθώς διυλιστήρια στις ΗΠΑ αρχίζουν να επαναλειτουργούν μετά τον τυφώνα Harvey, ενώ η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που λήγει τον Μάρτιο του 2018.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:


Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης