Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει επιλογές για το QE που δεν απαιτούν αλλαγές στους κανόνες

Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει επιλογές για το QE που δεν απαιτούν αλλαγές στους κανόνες
Επιλογές που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα αφορούσαν συνδυασμούς μηνιαίων όγκων και διαρκειών που τηρούν τα υπάρχοντα όρια, δήλωσαν αξιωματούχοι
Τα σενάρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB) για τις αγορές ομολόγων μετά το 2017 θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς να προσαρμοστούν οι παράμετροι του προγράμματος, όπως μεταδίδει το «Bloomberg», επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης.
Οι επιλογές για τις αγορές ομολόγων που παρουσιάστηκαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα αφορούσαν συνδυασμούς μηνιαίων όγκων και διαρκειών που τηρούν τα υπάρχοντα όρια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Οι ίδιοι αρνήθηκαν, ωστόσο, να αναφέρουν λεπτομέρειες των σεναρίων, αλλά δήλωσαν ότι βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει στο «Bloomberg».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μετά από 2,5 χρόνια και περισσότερα από 2 τρισ. ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης (QE), κι ενώ η οικονομική ανάπτυξη διευρύνεται σε όλο την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες για το πώς και το πότε θα μπορούσε να τερματίσει τις μηνιαίες αγορές τίτλων.
Ο διοικητής της, Mario Draghi, δήλωσε σήμερα (7/9/2017) ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι «πολλές, πολύπλοκες» και συνεπάγονται κινδύνους, προσθέτοντας ότι το «μεγαλύτερο μέρος» αυτών πιθανόν να ληφθεί τον Οκτώβριο.
«Αυτό που συζητήθηκε ήταν διάφορα σενάρια, αλήθεια», δήλωσε ο Draghi στους δημοσιογράφους.
«Οι συζητήσεις για διάφορα σενάρια αφορούν το μήκος του προγράμματος, το μέγεθος των μηνιαίων ροών», πρόσθεσε.
Ένας από τους κινδύνους που επικαλούνται συχνά οι οικονομολόγοι είναι ότι η κεντρική τράπεζα «ξεμένει» από διαθέσιμο χρέος για να αγοράσει προτού πετύχει να θέσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε μια σταθερή πορεία προς τον στόχο της, για μόλις κάτω από το 2%.
Οι κανόνες της κεντρικής τράπεζας περιλαμβάνουν την αγορά όχι περισσότερου του 33% του κρατικού χρέους μιας χώρας, ή του 50% του υπερεθνικού χρέους.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που διεξάγουν τις αγορές τίτλων συνεχίζουν επίσης να τηρούν την αναλογία κατανομής της ΕΚΤ - δηλαδή αγοράζουν ανάλογα με το σχετικό μέγεθος των οικονομιών τους - αν και οι κανόνες επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις.
Ενώ αυτοί οι περιορισμοί αυτο-επιβάλλονται, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δέχονται ότι νομικοί και θεσμικοί περιορισμοί θα καθιστούσαν δύσκολη την αλλαγή τους.
Ορισμένοι επικριτές ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα παραβιάζει ήδη την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης κυβερνήσεων και η ΕΚΤ αναμένει μια σχετική απόφανση για το πρόγραμμα QE από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης