Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Έφτασε η στιγμή o Draghi να μιλήσει για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» - Το πρόβλημα της έλλειψης ομολόγων

Bloomberg: Έφτασε η στιγμή o Draghi να μιλήσει για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» - Το πρόβλημα της έλλειψης ομολόγων
Αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει στο tapering καθώς θα προκύψει πρόβλημα έλλειψης ομολόγων
Ο Mario Draghi έχει επιτέλους τη συζήτηση προσπαθεί να αποφύγει εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, o πρόεδρος της ΕΚΤ άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον των μέτρων τόνωσης την Τετάρτη (6/9/2017) αφού το διοικητικό συμβούλιο εμφανίστηκε με διάφορα σενάρια μείωσης των αγορών ομόλογων.
Για μήνες, ο Draghi ανέβαλε τη συζήτηση, ανησυχώντας για τον χαμηλό πληθωρισμό και επιφυλασσόμενος για την αναταραχή στην αγορά σε οποιαδήποτε ένδειξη «εξόδου» από το πρόγραμμα.
Τώρα, που αυξάνεται ο κίνδυνος ότι σε περίπτωση νέας αναβολής της απόφασης οι επενδυτές θα γίνουν πιο νευρικοί, η πρόκληση είναι να βρεθεί τρόπος να αρχίσει η συζήτηση για την ποσοτική χαλάρωση χωρίς ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι βαθμιαία.
«Μπαίνουμε σε μια περίοδο λήψης αποφάσεων» είπε ο Bjoern Eberhardt επικεφαλής παγκόσμιων μακρο-αναλύσεων της Credit Suisse.
«Υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να εξεταστούν.
Υπάρχει επίσης το πρόβλημα έλλειψης ομολόγων, που θα προκύψει στα μέσα του επόμενου έτους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Με τους οικονομολόγους να μην περιμένουν καμία αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε οποιαδήποτε αλλαγή στη μελλοντική καθοδήγηση.
Αυτές οι προβλέψεις θα φέρουν καλά νέα όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη.
Το νομισματικό μπλοκ είναι έτοιμο για την ταχύτερη επέκταση σε μια δεκαετία, η ανεργία μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και η εμπιστοσύνη είναι κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Ωστόσο, όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, o πληθωρισμός δεν έχει ακολουθήσει αυτό το κλίμα και παραμένει αρκετά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Η συναλλαγματική ισοτιμία

Μια μεγάλη πηγή ανησυχίας είναι η συναλλαγματική ισοτιμία.
Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 13% έναντι του δολαρίου, κάτι που πιέζει προς τα κάτω τον πληθωρισμό ενώ αποτελεί απειλή για τις εξαγωγές.
Ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg παραμένουν σίγουροι για το outlook της ανάπτυξης, οι μισοί από αυτούς προβλέπουν προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος (2018).

Το μέλλον του QE

Σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, η ΕΚΤ έχει ελάχιστες πιθανότητες να μην επιβραδύνει τις αγορές τοπ επόμενο έτος, απλά διότι σύντομα δεν θα υπάρχουν ομόλογα για να αγοράσει.
«Το ερώτημα είναι το εάν μια έλλειψη ομολόγων σε κάποιες αγορές θα μετατραπεί σε γενικευμένη έλλειψη, και πόσα καλά που αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα» είπε ο Marchel Alexandrovich, οικονομολόγος στη Jefferies.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεδομένου ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κάποιες ''μαλακές'' προσαρμογές του προγράμματος και οι αγορές δεν έχουν δώσει μεγάλη σημασία, αυτό θα πρέπει να δώσει στην ΕΚΤ τη διαβεβαίωση ότι ίσως αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσει στο 2018».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης