Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Τσίπρας ζήτησε την βοήθεια της Κίνας χωρίς αντίκρισμα ενώ η Γουινέα πήρε δάνειο 20 δισ δολ

Ο Τσίπρας ζήτησε την βοήθεια της Κίνας χωρίς αντίκρισμα ενώ η Γουινέα πήρε δάνειο 20 δισ δολ
Η Κίνα έχοντας δανείσει την Βενεζουέλα με δισεκατομμύρια συνεχίζει την στρατηγική δημιουργίας οικονομικών δορυφόρων κλείνοντας μια συμφωνία με την Γουινέα.
Θα θυμάστε όλοι την περίοδο όπου η Ελλάδα αναζητούσε το plan B στην περίπτωση που χρειαστεί να φύγει από τα μνημόνια, αναζητούσε στήριξη στην Βενεζουέλα αρχικά και εν συνεχεία στην Κίνα.
Η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα  προσπάθησε να δανειστεί από την Κίνα και το αποτέλεσμα ήταν αποτυχία.
Οι Κινέζοι όχι μόνο δεν δάνεισαν ούτε 1 ευρώ αλλά αντιθέτως πήραν τσάμπα τον ΟΛΠ και αυτό το παραμύθι περί επιτυχημένης ιδιωτικοποίησης συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η Ελλάδα πήγε για δανεικά στην Κίνα χωρίς να κερδίσει τίποτε, δεν συμμετείχαν οι κινέζοι ούτε στην τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολόγου.
Αντιθέτως η Κίνα δάνεισε με άνεση 20 δισεκ. δολάρια στην Γουινέα με αντάλλαγμα τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Η Κίνα έχοντας δανείσει την Βενεζουέλα με δισεκατομμύρια συνεχίζει την στρατηγική δημιουργίας οικονομικών δορυφόρων κλείνοντας μια συμφωνία με την Γουινέα.
Η Κίνα θα δανείσει την Γουινέα 20 δισεκατομμύρια δολάρια για 20 χρόνια σε αντάλλαγμα τον βωξίτη, τον οποίο η χώρα της Δυτικής Αφρικής διαθέτει σε τεράστιους πόρους, δήλωσε ο υπουργός ορυχείων της χώρας.
Βωξίτη έχει και η Ελλάδα σε μεγάλες ποσότητες για την ιστορία.
Έχοντας παρακάμψει τους συμβατικούς διεθνείς δανειστές όπως το ΔΝΤ για διάφορους λόγους, η Γουινέα απέδειξε ότι όταν πρόκειται για αφρικανικά έθνη πλούσια σε ορυκτό πλούτο, η Κίνα δείχνει ενδιαφέρον.
Το δάνειο φέρει εγγυήσεις και περιλαμβάνει το σχεδιαζόμενο διυλιστήριο αλουμίνας της China Power Investment Corp (CPI) και το ορυχείο βωξίτη της Κίνας (Chalco) και άλλα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γουινέας, τα έσοδα από το δάνειο των 20 δισεκ. της Κίνας θα δαπανηθούν για τις υποδομές που χρειάζεται η χώρα - η Γουινέα είναι μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων δρόμων στην πρωτεύουσα της Γουινέας και τις εθνικές οδούς, σχέδιο επέκτασης του λιμανιού του Κονακρύ, της γραμμής μεταφοράς και της κατασκευής ενός πανεπιστημίου.
Οι κινέζοι δάνεισαν την Γουινέα 20 δισεκ. για να φτιάξει δρόμους και η Γουινέα θα παραχωρήσει την εκμετάλλευση Βωξίτη της χώρας.
Η Γουινέα, ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Αφρική, διαθέτει μερικά από τα πλουσιότερα κοιτάσματα βωξίτη και σιδηρομεταλλεύματος διεθνώς.
 Η Κίνα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αλουμινίου στον κόσμο, είναι πρόθυμη να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη πρόσβαση στο βασικό μετάλλευμα του αλουμινίου.
Και ενώ αυτή η τελευταία προσπάθεια διεθνοποίησης του γιουάν είναι αξιοσημείωτη, αν και μάλλον μοναδική, δεν συγκρίνεται με πρόσφατη έκθεση ότι η Κίνα θα δρομολογήσει σύντομα ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου που θα αποτιμάται σε γιουάν αλλάζοντας το status quo στο πετρέλαιο.
Το αργό πετρέλαιο συνδέεται με τα προθεσμιακά συμβόλαια Brent ή West Texas Intermediate, τα οποία εκφράζονται σε δολάρια ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο Nikkei, "η κίνηση της Κίνας θα επιτρέψει σε εξαγωγείς όπως η Ρωσία και το Ιράν να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ καθώς το πετρέλαιο θα διαπραγματεύεται σε γιουάν.
Για καταστήσουν ελκυστικό αυτό το σχέδιο, η Κίνα υποστηρίζει ότι το γιουάν θα είναι πλήρως μετατρέψιμο σε χρυσό στα χρηματιστήρια στη Σαγκάη και του Χονγκ Κονγκ.
Η Κίνα προσπαθεί να αντικαταστήσει το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ως δανειστή αλλά και τα δολάρια λόγω πετρελαίου ως το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης