Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Bank of Canada - Στο 1% από 0,75%

Αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Bank of Canada - Στο 1% από 0,75%
Η κεντρική τράπεζα επικαλείται την απροσδόκητα ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2017
Σε μια αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού της επιτοκίου προέβη σήμερα (6/9/2017) η Τράπεζα του Καναδά (Bank of Canada, BoC), αναφέροντας πως οι μελλοντικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα, τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ευαισθησία των χρεωμένων νοικοκυριών στα υψηλότερα επιτόκια.
Ειδικότερα, το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1%, ακολουθώντας μια αντίστοιχη αύξηση τον Ιούλιο, που ήταν η πρώτη μετά από 7 χρόνια.
Η αύξηση αυτή θέτει τον Καναδά σε τροχιά επαναφοράς του κόστους δανεισμού σε πιο κανονικά επίπεδα, μετά τη μείωσή τους λόγω της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2007-2009.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η αύξηση του επιτοκίου δικαιολογείται δεδομένης της απροσδόκητα ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2017 και της εκτίμησης της τράπεζας ότι η ανάπτυξη γίνεται περισσότερο αυτοσυντηρούμενη, χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και στην ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Η BoC ανέφερε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του στόχου του 2%, έχει σημειωθεί μια «ελαφριά αύξηση» τόσο στον συνολικό CPI όσο και στους δείκτες της τράπεζας για τον δομικό πληθωρισμό, σε συμφωνία με τις αρνητικές επιπτώσεις των προσωρινών συγκυριών τιμών και την απορρόφηση οικονομικών χαλαρότητα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης