Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Συνεχίζει το ράλι ο χαλκός - Αντικρουόμενες απόψεις από τους αναλυτές

tags :
FT: Συνεχίζει το ράλι ο χαλκός - Αντικρουόμενες απόψεις από τους αναλυτές
Η τιμή του χαλκού έχει σημείωσει άνοδο 20% από το τέλος Μαΐου του 2017, βρίσκοντας θετικούς καταλύτες στα θετικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο, και το αδύναμο αμερικανικό δολάριο
Συνεχίζει το ράλι η τιμή του χαλκού που διαμορφώνεται σε υψηλά τριών ετών στα 6.903 δολάρια/ανά τόνο στο London Metal Exchange, γεγονός που έπιασε "απροετοίμαστους" τους αναλυτές, αναφέρουν σε δημοίσυμά τους οι Financial TImes.
Η τιμή του χαλκού έχει σημείωσει άνοδο 20% από το τέλος Μαΐου του 2017, βρίσκοντας θετικούς καταλύτες στα θετικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή μετάλλων στον κόσμο, και το αδύναμο αμερικανικό δολάριο.
Οι επενδυτές έχουν επίσης επικεντρωθεί στο χαλκό, στοιχηματίζοντας ότι θα μπορούσε να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και την πρόοδο στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας.
Ενώ ορισμένοι αναλυτές προχωρούν σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του χαλκού, αρλετοί πιστεύουν ότι η τιμή έχει αυξηθεί παρά πολύ και πολύ γρήγορα και ότι η τιμή του χαλκού, που χρησιμοποιείται εκτενώς στις οικιακές καλωδιώσεις, θα βρεθεί υπό πίεση.
μού.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι το αμερικανικό δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έχει καταγράψει απώλειες έναντι των περισσότερων νομισμάτων, δύναται να ανακάμψει λόγω ισχυρών οικονομικών στοιχείων.
Ένα ακριβότερο αμερικανικό δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα ακριβότερα για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα.
Επιπλέον, η παραγωγή του ορυχείου Escondida στη Χιλή, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, αυξάνεται και η Glencore αναμένεται να θλεσει σε λειτουργία το ορυχείο Katanga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2018.
Επιπλέον, η Freeport έχει έλθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Ινδονησίας για να συνεχίσει να λειτουργεί το γιγάντιο ορυχείο Grasberg.
Παράλληλα αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για το εάν θα συνεχιστεί η υψηλή ζήτησγ από την Κίνα.
"Η επιβράδυνση της κατασκευής υποδομών που προβλέπεται για την Κίνα το 2018 έτος αναμένεται να μειώσει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας από το 3,3% το 2017 σε 2,2% το 2018ς και η αποδυνάμωση των  μακροοικονομικών στοιχείων της Κίνας θα ασκήσει αναμφίβολα πίεση στις τιμές του χαλκού" Αναλυτής Macquarie Vivienne Lloyd σε πρόσφατη έκθεση.
Παρά τις ανησυχίες αυτές, ο χαλκός παραμένει το βιομηχανικό μέταλλο που προτιμάται περισσότερο από τους αναλυτές μεσοπρόθεσμα, εν μέρει λόγω της επανάστασης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Η επενδυτική τράπεζα UBS υπολογίζει ότι τα οχήματα που κινούνται με συσσωρευτές θα οδηγήσουν σε αύξηση 1,2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως της ζήτησης χαλκού έως το 2025 - ή το 5% της προβλεπόμενης κατανάλωσης για το συγκεκριμένο έτος - καθώς οι προμήθειες αρχίζουν να κορυφώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης