Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλησιάζουν τα ιστορικά χαμηλά τους τα ομόλογα της Βενεζουέλας

Πλησιάζουν τα ιστορικά χαμηλά τους τα ομόλογα της Βενεζουέλας
Η πιθανότητα της χώρας να μην καταφέρει να αποπληρώσει κάποιο από τα ομόλογά της που λήγουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 64%
Οι τιμές των ομολόγων της Βενεζουέλας που έχουν εκδοθεί σε δολάριο κινούνται πέριξ των ιστορικών χαμηλών τους, καθώς ο Πρόεδρος Nicolas Maduro σχεδιάζει το πώς θα ανταποκριθεί στις νέες κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι ΗΠΑ, για να αναζωογονήσει την οικονομία που καταρρέει μέρα με την ημέρα.
Η τιμή του 10ετους ομολόγου της Βενεζουέλας αξίας 4 δισ. δολαρίων, υποχώρησε κατά 4,6% τον Αύγουστο του 2017 στα  39,65 σεντς στο δολάριο,  μόλις 7 σεντς από το χαμηλό ρεκόρ των 32,45 σεντς στο δολάριο που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.
Αντίστοιχα η τιμή του ομολόγου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA λήξης το 2035 υποχώρησε κατά 5,8% τον Αύγουστο του 2017 στα 35,3 σεντς στο δολάριο, μόλις 6,2 σεντς πάνω από τα ιστορικά χαμηλά του.
Αν και οι αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες που άφησαν περισσότερους από 100 νεκρούς φέτος έχουν υποχωρήσει, αφού ο Maduro προχώρησε στην αναστολή της αλλαγής του Συντάγματος, η οικονομία δεν δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Το νόμισμα της χώρα το Bolivar σημείωσε το δεύτερο χειρότερο μήνα του, χάνοντας το 37% της αξίας του στη μαύρη αγορά τον Αύγουστο του 2017 για να διαπραγματευτεί στα 17.663 Bolivar ανά δολάριο.
Ο πρόεδρος Maduro αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα την Παρασκευή (8/9) για να ενισχύσει την οικονομία, αλλά εάν η ιστορία επαναλαμβάνεται, μάλλον είναι πολύ αργά.
Σε περίπτωση που υποτιμηθεί η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, θα είναι η έκτη φορά που η Βενεζουέλα θα υποτιμήσει το νόμισμά της από τότε που εισήχθησαν οι έλεγχοι συναλλάγματος το 2003.
Οι προηγούμενες προσπάθειες για να παραβιαστεί το χάσμα με τη μαύρη αγορά έχουν οδηγήσει σε άλλα συστήματα που περιλαμβάνουν πολλαπλές συναλλαγματικές ισοτιμίες προσοδοφόρες ευκαιρίες αρμπιτράζ για όσους έχουν πρόσβαση στα νόμιμα επιτόκια.
Όποια και εάν είναι η απόφαση του η Maduro, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς -και ακόμα και αν- η Βενεζουέλα θα καταφέρει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2017 αξίας 1,6 δισ. δολαρίων και 1,9 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.
Αφού οι ΗΠΑ επέκτειναν τις κυρώσεις απαγορεύοντας τις συναλλαγές σε νέα ομόλογα της Βενεζουέλας, αξιωματούχοι της Βενεζουέλας ανανέωσαν τη ρητορική που κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διεξάγει "οικονομικό αποκλεισμό" σε μια προσπάθεια να την αποτρέψει από την αποπληρωμή των χρεών της.
Οποιαδήποτε σημάδια σχετικά με πιθανή νέα χρηματοδότηση από την Κίνα, τη Ρωσία ή την Ινδία θα έδιναν πιθανώς στους επενδυτές μια ανακούφιση.

Βασικά στοιχεία για τη Βενεζουέλα

-Η πιθανότητα της χώρας να μην καταφέρει να αποπληρώσει κάποιο από τα ομόλογά της που λήγουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 64% τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικών κινδύνων που συνέταξε το Bloomberg.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016
-Οι πιθανότητες ενός πιστωτικού γεγονότος τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκαν στο 96% τον Αύγουστο του 2017.
-Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βενεζουέλας βρέθηκαν σε χαμηλό 15 ετών, μειωμένα κατά 206 εκατ. δολάρια στα 9,8 δισ. δολάρια τον Αύγουστο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης