Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Τα 5 γραφήματα που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε θερινή ραστώνη στη Wall Street τον Αύγουστο

MarketWatch: Τα 5 γραφήματα που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε θερινή ραστώνη στη Wall Street τον Αύγουστο
Το αυξημένο γεωπολιτικό και πολιτικό ρίσκο ήταν βασικό θέμα όλο τον Αύγουστο
Ο Αύγουστος είναι γνωστός ως ένας ήρεμος μήνας για τη Wall Street, με τους όγκους συναλλαγών να υποχωρούν και οι τραπεζίτες βρίσκονται στην παραλία και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αναβάλλουν τα σχέδια τους για το Φθινόπωρο.
Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη φέτος, σχολιάζει το MarketWatch.
Χάρη σε μια σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα όπως οι δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και ο τυφώνας Harvey, οι χρηματιστηριακές αγορές συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον αυτόν τον Αύγουστο.
«Το αυξημένο γεωπολιτικό και πολιτικό ρίσκο ήταν βασικό θέμα όλο τον Αύγουστο κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο χρυσός -το ασφαλές καταφύγιο- είχε ένα ισχυρό μήνα και σημείωσε υψηλό έτους.
Οι μετοχές έδωσαν επίσης μάχη σε αυτό το risk off περιβάλλον και η απόδοση τους θα μπορούσε να ήταν χειρότερη εάν δεν είχε ακολουθήσει μια περίοδος ισχυρών κερδών» επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ο Craig Erlam της Craig Erlam.
Εκτός όμως από το χρυσό και τις μετοχές, οι ενεργειακές αγορές και το δολάριο ήταν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά τις τελευταίες 31 ημέρες.

Βενζίνη

Η βενζίνη ήταν από τους κερδισμένους του Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 19% μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Το ράλι σημειώθηκε στον απόηχο του τυφώνα Harvey, που έφερε το χάος στα διυλιστήρια κατά μήκος της ακτής του Κόλπου, διαταράσσονται σχεδόν το ένα τέταρτο της συνολικής ικανότητας διύλισης πετρελαίου στις ΗΠΑ.


Πετρέλαιο

Αλλά ενώ ο Harvey αύξησε τις τιμές της βενζίνης, είχε την αντίθετη επίδραση στο αργό πετρέλαιο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κλείσιμο των μεγάλων διυλιστηρίων στην ακτή του Κόλπου σήμαιναν ότι το ακατέργαστο δεν θα μπορούσε να εξευγενιστεί σε άλλα προϊόντα που μεταφράζεται σε αυξανόμενα αποθέματα αργού πετρελαίου.
Τα υψηλά αποθέματα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το αργό ήταν υπό πίεση τα τελευταία χρόνια.


Χρυσός

Εκτός από τον τυφώνα Harvey, οι εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα επηρέασαν σημαντικά τις μεταβολές των assets.
Αυτό συνέβη κυρίως στα assets που θεωρούνται ασφαλή.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρυσός βαδίζει προς μηνιαία κέρδη 3,6%, που θεωρείται η καλύτερη μηνιαία απόδοση μετά τον Ιανουάριο.


Δολάριο

Το δολάριο είχε κακή πορεία πρόσφατα, καταγράφοντας τον Ιούλιο πέντε συνεχόμενους μήνες απωλειών.

Ωστόσο, το σερί των μειώσεων αναμένεται να τερματιστεί τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο Δείκτης δολαρίου που μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού μισής ντουζίνας νομισμάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα μηνιαίο κέρδος 0,3%, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της ανάκαμψης του ξένου συναλλάγματος.


Αμερικανικές μετοχές

Για τις αμερικανικές μετοχές, ο μήνας είναι ανάμεικτος.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε στις 7 Αυγούστου πέτυχε ιστορικό όλων των εποχών, για 30η φορά φέτος, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αυξανόμενες αμφιβολίες ότι ο Donald Trump θα καταφέρει να προωθήσει την ατζέντα του για την ανάπτυξη.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης