Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ανησυχίες στην ΕΚΤ λόγω του ισχυρού ευρώ - Πιθανόν να καθυστερήσει η απόφαση για το QE

tags :
Reuters: Ανησυχίες στην ΕΚΤ λόγω του ισχυρού ευρώ - Πιθανόν να καθυστερήσει η απόφαση για το QE
Το ισχυρό ευρώ προκαλεί ανησυχία σε ένα αυξανόμενο αριθμό αξιωματούχων της ΕΚΤ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΕΚΤ λόγω της ισχυροποίησης του ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, τα μεγάλα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλούν ανησυχία σε ένα αυξανόμενο αριθμό αξιωματούχων της ΕΚΤ, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα καταργηθεί μόνο με αργούς ρυθμούς.
Το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει στο τέλος του 2017 αλλά οι επίσημες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον είναι μόνο στην αρχή, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο, η ΕΚΤ να λάβει οποιαδήποτε απόφαση στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης (7/9/2017), αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Αξιωματούχοι κυρίως των πιο αδύναμων οικονομιών, ασκούν πίεση για μια ήρεμη παρά για απότομη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων, καθώς ανησυχούν ότι το ισχυρό ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό και να βλάψει την ανάπτυξη κάνοντας ακριβότερες τις εξαγωγές.
«Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει γίνει ένα μεγαλύτερο θέμα», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters και πρόσθεσε ότι «είναι πλέον λιγότερο ευνοϊκή για μια έξοδο (από το πρόγραμμα)».
Σύμφωνα με το Reuters, η συζήτηση που έχει ξεσπάσει αποκαλύπτει και ένα δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ στην προσπάθεια της να συμβιβάσει την ισχυρή ανάπτυξης της οικονομίας με τον πληθωρισμό που δεν έχει ακόμα φτάσει στον στόχο.
«Η μεγάλη ανατίμηση του ευρώ προκαλεί ήδη νομισματική σύσφιξη και είναι ισοδύναμη με αύξηση των επιτοκίων» αναφέρει άλλη πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης