Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιτυχημένες οι δοκιμές της νέας πυρηνικής βόμβας В61-12 των ΗΠΑ

Επιτυχημένες οι δοκιμές της νέας πυρηνικής βόμβας В61-12 των ΗΠΑ
Η βόμβα θα εκτοξεύεται από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2A και από τα αεροσκάφη τύπου F-15E, F-16C καθώς και F-35, B-21
Στα μέσα Απριλίου 2017 όταν ξεκίνησαν οι εντάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άρχισαν τα σενάρια για πιθανές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά της Πιονγκγιανγκ, η NNSA ανέφερε ότι σε συνδυασμό με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, είχε ολοκληρώσει την πρώτη δικιμαστική πτήση σε αεροπλάνα εξοπλισμένα με την ατομική βόμβα В61-12 σειρά δοκιμών Tonopah στη Νεβάδα.
Τέσσερις μήνες αργότερα, την ώρα που ανησυχίες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας και πάλι η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) ανακοίνωσε άλλη μια επιτυχημένη πτητική δοκιμή αεροσκαφών εξοπλισμένα με ατομικές βόμβες Β61-12 στη Νεβάδα.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της NNSA, δύο βόμβες βαρύτητας Β61-12 (χωρίς πυρηνική κεφαλή) εκτοξεύτηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 στις 8 Αυγούστου 2017 στο κέντρο δοκιμών Tonopah στη Νεβάδα, με σκοπό να δοκιμαστούν οι ικανότητες των αεροσκαφών να εκτοξεύοσυν επιτυχώς την ατομική βόμβα.
"Το πρόγραμμα της ατομικής βόμβας В61-12 προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των εθνικών απαιτήσεων ασφαλείας", δήλωσε ο Phil Calbos, αναπληρωτής διευθυντής NNSA για τα αμυντικά προγράμματα.
"Αυτές οι ρεαλιστικές δοκιμαστικές πτήσεις επικυρώνουν το σχεδιασμό του B61-12 όσον αφορά την απόδοση του συστήματος."



Επιπλέον, όπως υπενθυμίζει το Russia Today, οιο δοκιμές έρχονται δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του Politico ότι οι γερουσιαστές των ΗΠΑ προωθούσαν νομοθεσία για να αναγκάσουν τον Πρόεδρο Donald Trump να λάβει μέτρα για την ανάπτυξη νέων πυραύλων.
"Η Μόσχα είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν" γελοία "και θα έβλαπτε την ίδια την Αμερική καθώς και τους ευρωπαίους συμμάχους της.
Τον Ιούλιο του 2017, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Tom Cotton, μέλος της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρότεινε την παράκαμψη της συνθήκης που απαγορεύει τη δοκιμή, την παραγωγή και την κατοχή επίγειων πυραύλων μεσαίας εμβέλειας τόσο από τη Μόσχα όσο και από την Ουάσινγκτον.
Προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να "διευκολύνει τη μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων κρουαζ στους συμμάχους των ΗΠΑ".



Μετά την ανακοίνωση των σχεδίων αναβάθμισης της ατομικής βόμβας В61-12, η Ρωσία εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια ασφάλεια.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε υπό τον Πρόεδρο Obama και είναι πιθανών ότι τα επόμενα 30 χρόνια η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δαπανήσει μέχρι και 1 τρισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Λίγο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Trump κάλεσε τις ΗΠΑ να "ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν την πυρηνική του ικανότητα", αν και επέκρινε το δαπανηρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης Obama κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η τελευταία δοκιμή ήταν η δεύτερη σε από μια σειρά δοκιμών που θα διεξαχθούν τα επόμενα τρία χρόνια για να χαρακτηριστεί η ατομική βόμβα В61-12 έτοιμη για υπηρεσία.
Τρεις επιτυχημένες δοκιμές ανάπτυξης πτήσεων πραγματοποιήθηκαν το 2015.
"Αυτή η επίδειξη αποτελεσματικής απόδοσης του end-to-end συστήματος σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον βαλλιστικών πτήσεων σηματοδοτεί ένα άλλο επίτευγμα για το Πρόγραμμα Β61-12", δήλωσε ο Brig Gen. Michael Lutton, κύριος βοηθός αναπληρωτής διευθυντής της NNSA για στρατιωτική εφαρμογή.



"Η επιτυχημένη δοκιμή παρέχει κρίσιμα δεδομένα για να επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο πληροί τις στρατιωτικές απαιτήσεις, αντανακλά τη συνεχή δέσμευση του έθνους για την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των συμμάχων και συνεργατών μας".
H ατομική βόμβα В61-12 εδραιώνει και αντικαθιστά τις βόμβες B61 στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.
Η πρώτη μονάδα παραγωγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2020.
Η βόμβα βαρύτητας Β61 είναι ο πυλώνας του πυρηνικού οπλοστασίου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, μαζί με τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που αναπτύσσονται είτε από σιλό εδάφους είτε από υποβρύχια.
Η πυρηνική βόμβα Β61, που αναπτύσσεται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τις βάσεις του ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν 50 χρόνια υπηρεσίας, "καθιστώντας το το παλαιότερο".
Έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις για να βελτιωθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του B61 από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο B61 το 1968 και τέσσερις παραλλαγές B61 παραμένουν στο απόθεμα: τα 3, 4, 7 και 11.
Η πρώτη βόμβα B61-12 θα είναι έτοιμη το 2020.




Θα έχει μήκος περίπου 12 πόδια και θα ζυγίζει περίπου 825 λίβρες.
Η βόμβα θα εκτοξεύεται από τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2A και από τα αεροσκάφη τύπου F-15E, F-16C καθώς και F-35, B-21.
Ο Πρόεδρος Trump ενέκρινε το φιλόδοξο και ακριβό σχέδιο εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του.
Μόλις η βόμβα В61-12εγκριθεί για χρήση το 2020, περίπου 180 από τις βόμβες B61-12  θα τοποθετηθούν σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες ως εξής:

Βέλγιο 20
Γερμανία 20;
Ιταλία  70;
Κάτω Χώρες 20
Τουρκία 50

... αν και υπό το πρίσμα της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, θα εξεταστεί ενδεχομένως την επανεκτίμηση τοποθέτησής τους σε τουρκικό έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης