Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός στη Βενεζουέλα - Νέες αμερικανικές κυρώσεις υπέγραψε ο Trump

Σφίγγει ο κλοιός στη Βενεζουέλα - Νέες αμερικανικές κυρώσεις υπέγραψε ο Trump
Η απαγόρευση θα είναι το πρώτο βήμα εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βενεζουέλας
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump υπέγραψε νέες κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας οι οποίες αφορούν τον περιορισμό στις συναλλαγές με τα ομόλογα Βενεζουέλας και την πετρελαϊκή εταιρεία Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), έτσι ώστε περιορίσιε περαιτέρω την ικανότητα του καθεστώτος Maduro να χρηματοδοτηθεί.
"Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στην κατάρρευση της Βενεζουέλας" ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, εξηγώντας ότι τα νέα μέτρα μελετήθηκαν έτσι ώστε "να στερηθεί η δικτατορία του Μαδούρο μια βασική πηγή χρηματοδότησης".
Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι "οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους στη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να βάλει τέλος στην καταπίεση του λαού" της χώρας.
Τον Ιούνιο του 2017, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή αγόρασε ομόλογα της PDVSA, δίνοντας έτσι "οξυγόνο" στην κυβέρνηση του Βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση.
"Επενδύουμε στα ομόλογα της PDVSA επειδή, όπως πολλοί στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίων, εκτιμούμε ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα", εξήγησε τότε η τράπεζα.
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ν. Xeili είπε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας συνιστούν ένα μήνυμα προς τον Maduro ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχτεί τη "δικτατορία" στη χώρα του.
Η Xeili πρόσθεσε ότι δεν της έχει ζητηθεί να συναντηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας X. Areasa ο οποίος επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη.
Η απαγόρευση θα είναι το πρώτο βήμα εναντίον του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βενεζουέλας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε την ανάληψη άμεσης δράσης στον οικονομικό τομέα εναντίον του Maduro μετά τη σύγκληση της νέας Συντακτικής Συνέλευσης τον Αύγουστου.
Μετά τις πρόσφατες κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ξένες τράπεζες σταματούν τις συναλλαγές με εταιρείες της χώρας ενώ αρνούνται να προμηθεύσουν με πιστωτικές επιστολές τα τάνκερ προκειμένου να  εκφορτώσουν πετρέλαιο με αποτέλεσμα η PDVSA να στερείται δολαρίων και να υποχωρούν τα αποθέματα αμερικανικού νομίσματος, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πορεία των ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης