Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy: Απαιτούνται εξουσίες στον SSM για τις προβληματικές τράπεζες με πάγωμα πληρωμών

tags :
Nouy: Απαιτούνται εξουσίες στον SSM για τις προβληματικές τράπεζες με πάγωμα πληρωμών
Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης κλήθηκε το 2017 να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται νέες εξουσιοδοτήσεις για το «πάγωμα» των πληρωμών από τράπεζες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σταματώντας μια δυνητικά μοιραία εκροή ρευστότητας, τόνισε σήμερα (25/8) η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού (SSM) Daniele Nouy.
Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης κλήθηκε το 2017 να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, όταν κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής Banco Popular, η οποία κατέρρευσε, αντιμετώπισαν πρόβλημα ρευστότητας.
«Κατά την άποψή μου, είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός επαρκούς ισχύος μορατόριουμ για τις αρχές προκειμένου να αντιδράσει με την απαραίτητη ευελιξία, εάν η κατάσταση μιας τράπεζας επιδεινωθεί ραγδαία», σημείωσε η Nouy απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή.
Δεδομένης μίας πιθανής εξέλιξης των κρίσεων ρευστότητας, θα μπορούσε να χρειαστεί ένα μορατόριουμ για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη λύση», τόνισε η Nouy, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ σύντομα θα εκδώσει γνώμη για το θέμα αυτό.
Χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Γερμανία επιτρέπουν τέτοιες δεσμεύσεις αλλά όχι η Ισπανία, αλλά η ΕΚΤ θα πρέπει να επιδιώξει ομοιόμορφους κανόνες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός, πως όταν μία τράπεζα πλησιάζει στην κατάρρευσή της αντιμετωπίζει κωλύματα και στερείται νομικών εργαλείων, ώστε να παρέμβει και να αποτρέψει το μοιραίο.
Ένα μορατόριουμ στις πληρωμές από μία τράπεζα θα μπορούσε να τη βοηθήσει να διατηρήσει μία ρευστότητα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να παρέμβει και να συνδράμει στην εξυγίανση ή τη διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τέλη του 2016 πρότεινε να δοθεί στις εποπτικές αρχές η εξουσία να αναστέλλουν ορισμένες αναλήψεις και πληρωμές σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Αν και η πρόταση της Κομισιόν απέκλειε τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, από το «πάγωμα» πληρωμών, η ευρωπαϊκή αρχή για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών (SRB) σημείωνε ότι, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν εκροές σημαντικών ποσών μετρητών, εάν το μορατόριουμ ήταν μικρής διάρκειας.
Πάντως βουλευτές συζητούν το ενδεχόμενο να τεθεί επί τάπητος και ένα μορατόριουμ σε μικρότερες καταθέσεις μετά την κατάρρευση της Banco Popular.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης