Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ο επιμονή των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό μοιάζει με τον… Σίσυφο

CNBC: Ο επιμονή των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό μοιάζει με τον… Σίσυφο
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να σταματήσουν να εστιάζουν στον πληθωρισμό
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν περάσει αρκετά χρόνια άσκοπα προσπαθώντας να ξυπνήσουν τον… πληθωρισμό, όπου παραμένει υποτονικός για χρόνια.
Οι προσπάθειες αυτές, όμως, όπως αναφέρουν αναλυτές, πρέπει να τερματιστούν.
Σύμφωνα με το CNBC, αρκετοί αναλυτές έχουν πει ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός ήταν ένα σημάδι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να βασίζουν τη νομισματική τους πολιτική σε αυτόν.
«Εάν έχουμε ανάπτυξη, εάν έχουμε το ποσοστό της ανεργίας στα πλήρη απασχόληση, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για το τι κάνει ο πληθωρισμός» είπε πρόσφατα ο Rob Carnell της ING.
«Αυτή η συνεχής προσπάθεια να οδηγηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμό και να γίνει μεγαλύτερος, διότι δεν είναι στο 2% είναι λάθος» πρόσθεσε τονίζοντας ότι η ποσοτική χαλάρωση καταστρέφει τις αγορές.
Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Ταϊλάνδης, που είχε απόδοση 2,42% την Παρασκευή (25/8/2017), ενώ το αντίστοιχο αμερικανικό ήταν στο 2,1886%.
Αντ' αυτού, ο Carnell δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι δεύτερος στόχος, με περισσότερη έμφαση να δίνεται στο ποσοστό της πιστωτικής ανάπτυξης.
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν σύντομα να εστιάζουν στον πληθωρισμό.
«Σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες το έχουν υιοθετήσει» είπε η Shirai Sayuri του Keio University και πρόσθεσε «ανησυχούν ότι εάν αλλάξουν το πλαίσιο, αυτό θα έχει επίδραση στις προσδοκίες του πληθωρισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης