Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να τερματίσουν τα QE για χάρη των αγορών

Bloomberg: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να τερματίσουν τα QE για χάρη των αγορών
Ιδιαίτερα σημαντική η φετινή διάσκεψη του Jackson Hole
Η διάσκεψη στο Jackson Hole βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εκεί οι κεντρικοί τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων η Janet Yellen (Fed) και ο Mario Draghi (ΕΚΤ), θα απευθύνουν ομιλίες.
Στο θέμα αυτό αναφέρεται και το άρθρο του Bloomberg, όπου για ακόμα μία φορά τονίζεται η ανάγκη τερματισμού των QE για χάρη των αγορών.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα καθίσουν για να συζητήσουν μακροπρόθεσμους στόχους και θα αποφύγουν τη δημοσιοποίηση των πολιτικών αποφάσεων, εάν οι πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με την Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδειχθούν ακριβείς.
Παρ' όλα αυτά, όμως, η φετινή διάσκεψη είναι πολύ σημαντική.
Μάλιστα, δύο θέματα αναμένεται να μονοπωλήσουν τη συζήτηση.
Το πρώτο είναι γιατί παρά τη μείωση της ανεργίας, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και το δεύτερο είναι πως θα γίνει η έξοδος από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.



Ωστόσο, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, λόγο των διαρθρωτικών παραγόντων, τότε το QE μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Στην πραγματικότητα, η συνέχιση του QE μπορεί να εκθέσει τις αγορές και την οικονομία σε δύο κινδύνους: Ο πρώτος είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, τα επίμονα χαμηλά επιτόκια μπορεί να καταστούν αυτοκαταστροφικά.
Χωρίς δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, τα χαμηλά επιτόκια ενδέχεται να χάσουν τον αντίκτυπό τους ή ακόμη και να γίνουν αποπληθωριστικά.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι το QE θα προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων φούσκες των assets, αύξηση της ανισότητας πλούτου, και την εσφαλμένη κατανομή πόρων στην οικονομία.
Τα αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια έχουν ωθήσει τους επενδυτές σε στρατηγικές αναζήτησης αποδόσεων, προκαλώντας στρέβλωση του risk premium.



Επομένως -σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg- η έξοδος από το QE είναι επιβεβπλημένη, τόσο για να αποφευχθεί ο σχηματισμός φούσκων στις αγορές assets, όσο και για να δημιουργηθεί ένα απόθεμα πολιτικής πριν την επόμενη επιβράδυνση.
Η επιτυχής έξοδος από το QE απαιτεί το συντονισμό πολλών κεντρικών τραπεζών καθώς και κυβερνήσεων, εάν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής πολιτικής.
Η έλλειψη συντονισμού δημιούργησε νομισματικούς πολέμους στις κεντρικές τράπεζες κατά την έναρξη της QE, και το ίδιο μπορεί να συμβεί στην κατάργηση του προγράμματος.
Ωστόσο, ο συντονισμός είναι δύσκολος σε έναν κόσμο όπου αρκετές κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με τους ασύγχρονους οικονομικούς κύκλους.
Η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να καταργήσουν τα μέτρα στήριξης σε σχέση με άλλες.



Πρώτη είναι η Fed, που λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να είναι περισσότερο dovish κάτι που οι αγορές ομολόγων έχουν προεξοφλήσει.
Η ΕΚΤ προετοιμάζεται να ανακοινώσει το tapering πριν το τέλος του 2017, αλλά η ταχεία ανατίμηση του ευρώ μπορεί να προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις.
Ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να συνεχίσει να προκαλεί θετικές εκπλήξεις, χάρη σε ένα ισχυρότερο πολιτικό πλαίσιο με τον Γάλλο Emmanuel Macron και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel που πιέζουν για μεγαλύτερη ολοκλήρωση.



«Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν τον έλεγχο των αγορών και του μέλλοντος, αλλά με πολύ λιγότερο περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια και να επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους σε σύγκριση με τα προηγούμενα 10 χρόνια, αυτό δεν μπορεί πλέον να ισχύει.
Αναμένεται να μάθουμε αν οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι κύριοι του σύμπαντος - ή αυτοκράτορες χωρίς ρούχα» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης