Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bild: Σχέδιο Schaeuble για χρήση πόρων του ESM από τα κράτη της Ευρωζώνης - Αλλαγή πολιτικής για τη δημιουργία ΕΝΤ;

tags :
Bild: Σχέδιο Schaeuble για χρήση πόρων του ESM από τα κράτη της Ευρωζώνης - Αλλαγή πολιτικής για τη δημιουργία ΕΝΤ;
Τα χρήματα θα διατίθενται για την ενίσχυση της οικονομίας ή των επενδύσεων σε περιόδους ύφεσης αναφέρει το δημοσίευμα
Πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους ή για να στηρίξουν την οικονομίας κατά τη διάρκεια υφέσεων ή φυσικών καταστροφών ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild.
Εφόσον ισχύει το δημοσίευμα, η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μια σημαντική στροφή της πολιτικής από την πλευρά του Schaeuble, ο οποίος εναντιωνόταν σθεναρά σε κάθε μεταφορά πόρων από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης στις λιγότερο εύπορες.
Επίσης, σύμφωνα με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρωζώνη, δεν αποκλείεται αυτό να αποτελέσει και τον προάγγελο ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ), ή ακόμη και τη σύγκλιση της οικονομικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Επίσης, στο παρελθόν ο Schaeuble έχει υποστηρίξει ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.
Βάσει του δημοσιεύματος, πάντως, της Bild, το οποίο δεν έχει σχολιάσει ακόμα το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, οι πόροι του ESM θα εξελιχθούν σε ένα είδος πρόσθετου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, στον οποίο τα κράτη – μέλη θα προσφεύγουν όχι μόνο εάν χρεοκοπήσουν, αλλά επίσης για να ενισχύσουν την οικονομία τους σε δύσκολες οικονομικές στιγμές ή ακόμα και σε φυσικές καταστροφές.
«Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία θα καθιστούσε διαθέσιμα τα χρήματα των φορολογουμένων από την «πίσω πόρτα» προκειμένου να συνδράμει την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναπτυχθούν οικονομικά.
Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και το πώς αυτά τα κράτη θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Ως αντάλλαγμα ο Schaeuble θέλει να διασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού των άλλων ευρωπαϊκών κρατών μέσω του ESM» αναφέρει το δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να παρουσιάσει την πρόταση αυτή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές.



Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ιδέα του Schaeuble έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο νέων κρίσεων.
Θέλει να καταστήσει το ευρώ ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, ανεξάρτητο από τις εκλογές.
Σε αντίθεση με το παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται άνευ σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος αν έρθει στην εξουσία μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, μια συντηρητική ή ακόμη μια εθνικιστική κυβέρνηση.
Πάντως, υπενθυμίζεται εδώ ότι υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου έχει ταχθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, πρόταση την οποία έχει εντάξει και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.
Όπως έχει αναφέρει πολλάκις η Merkel, βάση στην προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης