Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ιρακινός στρατός εξαπολύει αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Tal Afar από το Ισλαμικό Κράτος

Ο ιρακινός στρατός εξαπολύει αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Tal Afar από το Ισλαμικό Κράτος
Στην πόλη παραμένουν 2.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξουθενωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τελικής πτώσης
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν την Κυριακή 20/8 μία επιχείρηση για να ανακαταλάβουν την πόλη Tal Afar από το Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Ή θα παραδοθείτε ή, θα πεθάνετε" έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Haider al - Abadi, με εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σταθμό.
Επί μακρόν προπύργιο των τζιχαντιστών, το Tal Afar, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη περιοχή στο Ιράκ που ελέγχουν οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες.
Η πόλη είναι περικυκλωμένη από κυβερνητικές δυνάμεις και σιίτες εθελοντές στα νότια και από Κούρδους Πεσμεργκά στα βόρεια.
Περίπου 2.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παραμένουν ταμπουρωμένοι στην πόλη σύμφωνα με τους Αμερικάνους και τους Ιρακινούς.
Αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη, παρά το γεγονός ότι κατάσκοποι που βρίσκονται μέσα στην πόλη έχουν δώσει την πληροφορία ότι είναι εξαντλημένοι μετά από μήνες μαχών και αεροπορικών βομβαρδισμών, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης νέων προμηθειών.
Ώρες πριν την ανακοίνωση του Abadi, o ιρακινός στρατός πέταξε φυλλάδια μέσα στην πόλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους να πάρουν τα μέτρα τους.
"Προετοιμαστείτε, η μάχη θα είναι άμεση και η νίκη έρχεται, θεού θέλοντος" έγραφαν τα φυλλάδια.
Το χαλιφάτο που είχε διακηρύξει το Ισλαμικό Κράτος κατέρρευσε μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό πρόσφατα και μετά από εννέα μήνες πολιορκίας.
Αλλά υπάρχουν ακόμα εδάφη στη Συρία και το Ιράκ που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένου και του Tal Afar, μίας πόλης με πληθυσμό πριν το πόλεμο 200 χιλιάδες κατοίκους.
Το Tal Afar έχει βιώσει περιόδους βίας ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες, ειδικά μετά την αμερικάνικη επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και από εκεί έχουν αναδειχτεί πολλοί μεγάλοι διοικητές του Ισλαμικού Κράτους.
Κύματα κατοίκων εγκατέλειψαν την πόλη και τα γύρω χωριά νύχτα το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αλλά αρκετές χιλιάδες παραμένουν και απειλούνται τώρα με θάνατο.
Οι κάτοικοι που έχουν φύγει από το Tal Afar ανέφεραν, ωστόσο, στο Reuters ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι εξουθενωμένοι.
Οι μαχητές χρησιμοποιούν στοές για να μετακινηθούν από ένα μέρος σε άλλο και να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, αποκάλυψε ένας 60χρονος κάτοικος, προσθέτοντας ότι τα πρόσωπά τους είναι σπασμένα και μαρτυρούν την απόγνωσή τους.
Οι κύριες δυνάμεις που θα πάρουν μέρος στην επιχείρηση είναι ο ιρακινός στρατός, η ομοσπονδιακή αστυνομία και η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ αντιτρομοκρατική ομάδα.
Οι λαϊκές δυνάμεις των σιιτών που έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί στο Ιράν, υποστηρίζουν επίσης ότι θα πάρουν μέρος στη μάχη.
Η εμπλοκή τους ανησυχεί την Τουρκία, που εγείρει αξιώσεις για την περιοχή, όπου υπάρχει τουρκμενικός πληθυσμός.
Ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ έκανε πολλές αεροπορικές επιδρομές τις προηγούμενες μέρες για να προετοιμάσει το έδαφος για τις χερσαίες επιχειρήσεις.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών κάνουν λόγο για ξένους και Άραβες με τις οικογένειές τους μεταξύ των μαχητών, κάτι που σημαίνει ότι θα παλέψουν μέχρι την τελευταία τους ανάσα.
Αλλά σύμφωνα με τον Ιρακινό συνταγματάρχη Kareem al - Lami o ανοιχτός χώρος και οι φαρδιοί δρόμοι που υπάρχουν στην περιοχή θα κάνουν εύκολη την πρόσβαση για τα τανκς.
Μόνο ένα σημείο του Tal Afar μοιάζει με την παλιά πόλη της Μοσούλης, όπου οι ιρακινοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν με τα πόδια στα στενά δρομάκια και από σπίτι σε σπίτι σε μία μάχη που είχε ως συνέπεια την καταστροφή της ιστορικής αυτής περιοχής.
Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ εκτιμά ότι 10-40 χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Tal Afar και τα γύρω χωριά.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν περιμένουν κάποια μεγάλη έξοδο πολιτών, καθώς σχεδόν όλοι οι πρώην κάτοικοι έχουν ήδη φύγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης