Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο 2017

ΙΕΑ: Αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο 2017
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, παρά την αύξηση της προσφοράς, η αγορά σταδιακά εξισορροπεί
Τον τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης κατέγραψε η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Ιούλιο του 2017, όπως ανέφερε σήμερα (11/8) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς η αγορά συνεχίζει να οδεύει προς την εξισορρπόπηση.
Ειδικότερα, στην καθιερωμένη μηνιαία έκθεσή του, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια προσφορά αύξήθηκε κατά 520 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, στα 98,16 εκατ. βαρέλια συνολικά, με την άνοδο σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται στα 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσει τις εξαγωγές του, η παραγωγή του Οργανισμού για τον ίδιο μήνα αυξήθηκε κατά 230 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 32,84 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής, γεγονός που αποτελεί νέο υψηλό για το 2017.
Καθοριστικός παράγοντας της προαναφερθείσας αύξησης ήταν η ασθενέστερη συναίνεση μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, καθώς η παραγωγή Λιβύης και Νιγηρίας παραμένει ιδαίτερα αυξημένη, ενώ ενισχυμένες ήταν οι εξαγωγές και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι ο de facto ηγέτης του καρτέλ.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚ, μαζί με 10 ακόμα πετρελαιοπαραγωγές χώρες, έχουν συμφωνήσει από τα τέλη του 2016 να περιορίσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Παράλληλα, ενισχυμένη παρέμεινε και η παραγωγή στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που ο Καναδάς πραγματοποιεί ανάκαμψη στον σχετικό τομέα, μετά τα ποικίλα τεχνικά ζητήματα που αντιμετώπισε κατά το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, παρά την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς, η αγορά σταδιακά αρχίζει να εξισορροπεί, με την τιμή του μαύρου χρυσού να σταθεροποιείται πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι κατά τις τελευταίες ημέρες.
«Εάν η διαδικασία εξισορρόπησης διατηρηθεί, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη συμφωνία θα πρέπει να πείσουν την αγορά ότι παραμένουν ενωμένοι, κάτι που δεν είναι σαφές ότι συμβαίνει σήμερα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του IEA.
Σε ότι αφορά τη ζήτηση για το 2017, ο Οργανισμός ενίσχυση τις προηγούμενες προβλέψεις του, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 97,6 εκατ. βαρέλια συνολικής ημερήσιας παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης