Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη συνάντηση του Tillerson με τον Lavrov - Όλοι απεύχονται νέα επιδείνωση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία

tags :
Κρίσιμη συνάντηση του Tillerson με τον Lavrov - Όλοι απεύχονται νέα επιδείνωση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία
Ο Tillerson και ο Ρώσος ομόλογός του, Sergei Lavrov συναντώνται τις επόμενες ώρες (6/8) σε περιφερειακό φόρουμ στη Μανίλα
Δύσκολη αποστολή έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας με τη Μόσχα, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Οι σχέσεις Μόσχας  - Ουάσινγκτον περνούν σοβαρή δοκιμασία  μετά τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία αλλά και την απέλαση Αμερικανών διπλωματών.
Ο Tillerson και ο Ρώσος ομόλογός του, Sergei Lavrov συναντώνται τις επόμενες ώρες (6/8) σε περιφερειακό φόρουμ στη Μανίλα για πρώτη φορά από την ημέρα που το Κογκρέσο παρά τις αντιρρήσεις του Trump ενέκρινε τις κυρώσεις, που στοχεύουν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Σε αντίποινα, η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να περικόψει 755 από τις 1.200 θέσεις διπλωματών της σε πρεσβεία και προξενεία στη Ρωσία ενώ κατασχέθηκαν δύο κατοικίες της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Tillerson εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
«Νομίζω ότι είναι τόσο αφοσιωμένος (ο Lavrov) όσο είμαι στην προσπάθεια να βρω τρόπους που μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις των χωρών μας», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι, η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump απέρριψε κάθε διασύνδεση με Ρώσους αξιωματούχους.
«Μετά την επιβολή κυρώσεων, η Ρωσία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία διάθεση για συνεννόηση, πιθανότατα η συνάντηση Tillerson – Lavrov θα είναι άκαρπη» είπε στο Reuters πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Ο Tillerson και ο Lavrov είναι πιθανό να συζητήσουν τη «ελεύθερη ζώνη» που οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να δημιουργήσουν στη νοτιοδυτική Συρία. Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι κύριοι εξωτερικοί υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Bashar al -Assad ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ορισμένες από τις ομάδες ανταρτών που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν σε έναν εμφύλιο πόλεμο έξι ετών.
Ένας δεύτερος πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το καλύτερο που θα μπορούσαν να επιτύχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών  θα ήταν να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση.
Ένας από τους λίγους τομείς στους οποίους η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο είναι ο έλεγχος των πυρηνικών και των συμβατικών όπλων, κάτι που έχουν επιτύχει σε όλη τη μακρά ιστορία των εντάσεων.
Ο Tillerson και ο Lavrov συμφώνησαν καταρχήν τον Απρίλιο 2017 να επαναλάβουν τις στρατηγικές συνομιλίες σταθερότητας για διαφορές που κυμαίνονται από τα πυρηνικά όπλα και την πυραυλική άμυνα έως τις συμβατικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.
Οι τελευταίες επίσημες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν το 2012.
Τον περασμένο μήνα, οι πλευρές συμφώνησαν να «ανταλλάξουν προτάσεις προγραμματισμού στο εγγύς μέλλον» για τον διάλογο αυτό και για τις συνομιλίες για την επέκταση του νέου START, συμφωνία του 2010 που απαιτεί από αυτές να μειώσουν τις αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις σε 1.550 κεφαλές μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2018.
Η ισχύς του λήγει το 2021, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά πέντε έτη εάν συμφωνούν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι πρόεδροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης