Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σαρωτική επανεκλογή του προέδρου της Ρουάντα Kagame - Συγκεντρώνει ποσοστό 98,66%

tags :
Reuters: Σαρωτική επανεκλογή του προέδρου της Ρουάντα Kagame - Συγκεντρώνει ποσοστό 98,66%
Ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης πήρε 0,45% και μία άλλη υποψήφια αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία
Ο επί σειρά 17 ετών πρόεδρος της Ρουάντα, Paul Kagame, επανεκλέγεται πανηγυρικά, όπως έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί του Σαββάτου 5/8, μεταδίδει το Reuters.
O Kagame που είχε αποσπάσει τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα όταν αποκατέστησε ειρηνικά και γρήγορα την οικονομία της κεντροαφρικανικής χώρας, μετά τη γενοκτονία του 1994, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 800 χιλιάδες ανθρώπους, αντιμετώπισε στη συνέχεια και σκληρή κριτική για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για φίμωση των ανεξάρτητων ΜΜΕ και για κατάργηση ουσιαστικά της αντιπολίτευσης.
Με το 80% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο 59χρονος Kagame συγκεντρώνει ποσοστό 98,66%, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή σε συνέντευξη τύπου.
Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 14:00 (ώρα Βρετανίας - 16:00 ώρα Ελλάδας).
Η συμμετοχή στη χώρα της ανατολικής Αφρικής και των 12 εκ. κατοίκων αναμένεται να φτάσει στο 90%.
Στις εκλογές κατέβηκαν μόνο ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Frank Habineza και ένας ανεξάρτητος.
Ο Κagame υποστήριξε ότι θα εργαστεί για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη στη μικρή χώρα.
"Είναι άλλα εφτά χρόνια για να ασχοληθούμε με τα θέματα που αφορούν τους κατοίκους της Ρουάντας και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε".
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ορισμένοι αντιφρονούντες που επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό, σκοτώθηκαν σε υποθέσεις που παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Η κυβέρνηση αρνείται κάθε εμπλοκή της σε αυτές.
Ο Κagame που ήταν ο διοικητής που οδήγησε τις δυνάμεις των ανταρτών Τούτσι μέσα στη Ρουάντα, βάζοντας τέλος στη γενοκτονία του 1994, απαγόρευσε τη χρήση φυλετικών όρων, όταν έγινε πρόεδρος.
Η τελευταία φορά που είχε εκλεγεί ήταν το 2010 με ποσοστό 93%, ενώ ο Habineza που αυτή τη φορά πήρε 0,45% είχε υποσχεθεί να φέρει ξανά στη δικαιοσύνη υποθέσεις αντιφρονούντων που οι δίκες τους είχαν επικριθεί ως πολιτικά υποκινούμενες.
Μία άλλη υποψήφια η Diane Rwigara αποκλείστηκε από τη διαδικασία των εκλογών.
Αρκετοί ψηφοφόροι πανηγύριζαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 5/8 στην πρωτεύουσα Κιγκάλι.
"Η χθεσινή βραδιά ήταν υπέροχη, ήρθαν στο μπαρ μου 200 άτομα, ενώ συνήθως δεν μαζεύονται πάνω από 100, γιόρταζαν και έφυγα στις 2 τα ξημερώματα ενώ συνέχισαν να έρχονται κι άλλοι" είπε ο ιδιοκτήτης του μπαρ.
Άλλοι κάτοικοι δεν ήταν, πάντως, τόσο χαρούμενοι και κάποιος στην πρωτεύουσα Κιγκάλι είπε ότι δεν πήγε να ψηφίσει, διότι οι εκλογές ήταν μία κούρσα για έναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης