Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμες ώρες για τον βραζιλιάνο πρόεδρο Temer - Κίνδυνος αποπομπής λόγω κατηγορίων για διαφθορά

Κρίσιμες ώρες για τον βραζιλιάνο πρόεδρο Temer - Κίνδυνος αποπομπής λόγω κατηγορίων για διαφθορά
O Temer βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα δώσει συνέχεια ή όχι σε μία διαδικασία που μπορεί να του κοστίσει τη θητεία του
Ο M. Temer, ο πρώτος εν ενεργεία βραζιλιάνος πρόεδρος που κατηγορείται επισήμως για διαφθορά, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο και σήμερα (2/8) κινδυνεύει να χάσει τον προεδρικό θώκο στον οποίο με πείσμα έχει γαντζωθεί.
Συντηρητικός και χαμηλών τόνων, ο 76χρονος ανήλθε στην κορυφή του βραζιλιάνικου Κράτους, στη δύση μίας πολιτικής καριέρας που φαινόταν ότι θα τελειώσει στους σκιερούς διαδρόμους της εξουσίας, καταλαμβάνοντας την πολυθρόνα της D. Rousef αφού την έσπρωξε για να επιταχύνει την πτώση της.
O Temer βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει αν θα δώσει συνέχεια ή όχι σε μία διαδικασία που μπορεί να του κοστίσει τη θητεία του.
Η προεδρία Temer δεν υπήρξε μέχρι σήμερα περίπατος, την ώρα που η Βραζιλία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ΄30 και οι κατηγορίες για διαφθορά πέφτουν βροχή.
Κατακλυσμός προτάσεων μομφής με αίτημα την καθαίρεση, απειλές αποχώρησης των κυβερνητικών του εταίρων και διαδηλωτές που φωνάζουν (Εξω ο Τέμερ), ο πρόεδρος δέχεται επιθέσεις από παντού.
Αλλά γαντζώθηκε στην εξουσία, δηλώνοντας: «Δεν θα παραιτηθώ» μετά και την δημοσίευση στα μέσα Μαΐου απο τη εφημερίδα O Globo του περιεχομένου παράνομης ηχητικής καταγραφής που τον ενοχοποιεί.
Αυτή η καταγραφή τον εμφανίζει να δίνει την άδεια για την εξαγορά της σιωπής του Εντουάρντο Κούνια, πρώην βουλευτή που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή για την εμπλοκή του στο γιγάντιο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras.
Παρά ταύτα, δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας του, στο τέλος του 2018. «Στην υπηρεσία της χώρας του», λέει, και χωρίς την φιλοδοξία να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Με τη δημοτικότητα στο ναδίρ

 Η μακρά κοινοβουλευτική του πείρα -υπήρξε τρεις φορές πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων- του επέτρεψε να συγκροτήσει ευρύ συνασπισμό στα ερείπια της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Rousef για να διασφαλίσει την καθαίρεσή της.
Αυτή η κοινοβουλευτική στήριξη μπορεί να είναι αποφασιστική τη στιγμή που το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει εάν θα δώσει συνέχεια με την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική συμμαχία φυλλοροεί υπό το βάρος των σκανδάλων.
Μετά τον παρεμβατισμό της Rousef oι αγορές είναι ευμενείς απέναντί του, ενθαρρυμένες από τα μέτρα λιτότητας που συνδύασαν το πάγωμα των δημοσίων δαπανών, την μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο Temer μπορεί να πανηγυρίσει για τα πρώτα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα την ώρα που η πρώτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να σηκώνει κεφάλι.
Αλλά δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει την καρδιά των Βραζιλιάνων.
Η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 5%...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης