Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται μαρξιστές; - Απογοήτευση λόγω των χαμηλών μισθών

Bloomberg: Οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται μαρξιστές; - Απογοήτευση λόγω των χαμηλών μισθών
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να ζητούν από τους εργαζόμενους να… υψώσουν το ανάστημα τους
Με αφορμή την… παρότρυνση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Philip Lowe, προς τους εργαζόμενους να ζητήσουν αύξηση των μισθών τους, το Bloomberg θέτει με σχετικό του δημοσίευμα το εξής ερώτημα «Οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται μαρξιστές;».
Όπως αναφέρεται, ο Lowe εργάζεται για λίγο λιγότερο από ένα χρόνο και έχει περάσει στην περιοχή όπου οι τραπεζίτες φοβούνται να εισέλθουν.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας κατέκρινε την κατά 2% αύξηση των μισθών, πρότεινε στους εργαζόμενους να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς και προειδοποίησε ότι χρόνο με το χρόνο η μέση αποζημίωση διαβρώνει τη στήριξη για «λογική οικονομική πολιτική».
«Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει εδώ.
Τι κάνει έναν επικεφαλής κεντρικής τράπεζας να ζητήσει από τους εργαζόμενους να υψώσουν το ανάστημα τους και να σώσουν την οικονομία;
Κανονικά τέτοιοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να συζητούν ακόμα και τα απλά τεχνικά ζητήματα εκτός της αυστηρής αρμοδιότητας τους, όπως οι προϋπολογισμοί και οι φόροι.
Μια πυρκαγιά κατακλύζει τους περισσότερους από αυτούς όταν το κάνουν αυτό» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ο Lowe εξακολουθεί να πιστεύει σε μοντέλα όπως η καμπύλη του Phillips, που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο William Philips περίπου 60 χρόνια πριν και συνδέει τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας με τις αμοιβές και τις τιμές.
Η ιδέα είναι ότι μια ολοένα και πιο αυστηρή αγορά εργασίας πρέπει τελικά να μεταφράζεται σε υψηλότερους μισθούς και πληθωρισμό.
«Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι ο Lowe είναι απογοητευμένος που η πλήρης απασχόληση δεν έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού.
Το ίδιο συναίσθημα έχει η Janet Yellen, ο Mario Draghi και οι συνάδελφοι τους σε όλο τον κόσμο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης