Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και μποικοτάζ της αντιπολίτευσης ανοίγουν σήμερα (30/7) οι κάλπες

Βενεζουέλα: Εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων και μποικοτάζ της αντιπολίτευσης ανοίγουν σήμερα (30/7) οι κάλπες
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 6 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τα 545 μέλη του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες
Σε μια δύσκολη και εκρηκτική περίοδο καλούνται στις κάλπες οι πολίτες της Βενεζουέλας για να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης.
Ο πρόεδρος Maduro, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης και τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα, προχωρά σήμερα (30/7) στη διεξαγωγή των εκλογών.
«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης.
Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.
Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος Maduro σε συγκέντρωση χθες (29/7) το βράδυ.
Τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες.
Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.
Ο πρόεδρος Maduro ενάντια σε όλους επιμένει ότι η Συντακτική Συνέλευση είναι αναγκαία ώστε να σταματήσει η βία και να σωθεί η οικονομία της χώρας η οποία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.
Οι γείτονές του ωστόσο, εκτός από τους εσωτερικούς αντιπάλους, δεν συμφωνούν γι αυτό Κολομβία και Παναμάς ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Maduro).
Ο Maduro παρόλα αυτά κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.
Οι σημερινές εκλογές προκαλούν ανησυχίες για επιδείνωση του χάους.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε ωστόσο ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της κοινότητάς τους. Η επικεφαλής του CNE διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχουν στηθεί σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, όμως κατήγγειλε ότι σε ορισμένες πόλεις σημειώθηκαν επιθέσεις και ορισμένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ψηφοφορία πυρπολήθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης