Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αυτή τη φορά εξαιτίας της Siemens

Reuters: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αυτή τη φορά εξαιτίας της Siemens
Το Βερολίνο υπέβαλε την πρόταση σε συνάντηση 28 Ευρωπαίων πρεσβευτών στις Βρυξέλλες, χθες Τετάρτη
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το «πράσινο φως» στη γερμανική πρόταση για νέες κυρώσεις σε 150 Ρώσους αξιωματούχους και 37 τοπικές εταιρείες σχετικά με την παράδοση ανεμογεννητριών της Siemens στην Κριμαία, χωρίς να έχουν λάβει την τελική απόφαση, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Το Βερολίνο υπέβαλε την πρόταση σε συνάντηση 28 Ευρωπαίων πρεσβευτών στις Βρυξέλλες, χθες Τετάρτη, αφού ανακαλύφθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες παραδόθηκαν στη χερσόνησο, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, με αποτέλεσμα ένα μπαράζ κυρώσεων από την Ε.Ε..
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι υπήρξε «πολιτική κατανόηση» για την πρόταση και ότι είχε εγκριθεί καταρχήν και παραπέμφθηκε σε ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων που ασχολούνται με τις κυρώσεις.
Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ιταλία εξέφρασε σκεπτικισμό, αν και συμφώνησαν τα μέτρα να προχωρήσουν.
Έτερος αξιωματούχος σημείωνε πως το Λουξεμβούργο είχε επίσης επιφυλάξεις.
Το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει ότι οι αεροστρόβιλοι που εγκαταστάθηκαν στην Κριμαία είναι ρωσικής κατασκευής, μετά την καταγγελία της γερμανικής εταιρείας Siemens ότι δύο τουρμπίνες της παραδόθηκαν στην περιοχή παρά τη θέλησή της και χωρίς να το γνωρίζει.
Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις με βάση τις οποίες απαγορεύεται σε ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν ενεργειακή τεχνολογία στην Κριμαία.
Η Siemens έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ρωσικής κρατικής εταιρείας Technopromexport, ζητώντας της να επιστρέψει τις τουρμπίνες στον αρχικό τους προορισμό στη νότια Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης