Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δοκιμάζεται η διατραπεζική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη

Δοκιμάζεται η διατραπεζική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη
Σε δοκιμασία πάλι έχει τεθεί το διατραπεζικό σύστημα δανεισμού στην Ευρώπη, υπό τις ανησυχίες ότι το πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από την ηγεσία της ΕΕ δεν θα καταφέρει να ανακόψει τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Τραπεζών, οι Royal Bank of Scotland και Barclays δανείζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το μεγαλύτερο επιτόκιο των τελευταίων εννέα μηνών. Μάλιστα το κόστος προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενες ζημίες σε ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών είναι κατά 62% σε σχέση με ένα μήνα πριν.
Οι αναλυτές είναι σαφείς. Το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού αντανακλά τους φόβους και τις ανασφάλειες όχι μόνο απέναντι στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και στο βαθμό έκθεσης των τραπεζών στα κρατικά χρέη. Οι τράπεζες φαίνονται λιγότερο πρόθυμες να δανείσουν με overnight επιτόκιο, καθώς ακόμη κανείς δε γνωρίζει τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.
Σημειώνεται εδώ ότι το τρίμηνο London interbank ή Libor χτες βρέθηκε στο 0,46%, από 0,445% στις 14 Μαΐου και 0,252% στα τέλη Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης