Τελευταία Νέα
Διεθνή

EBA: Πλήγμα στα κεφάλαιά τους αναμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τους νέους λογιστικούς κανόνες

EBA: Πλήγμα στα κεφάλαιά τους αναμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τους νέους λογιστικούς κανόνες
Τα δύο τρίτα των τραπεζών αναμένουν ότι οι προβλέψεις τους θα αυξηθούν έως και κατά 18% 
Να συρρικνώσουν τα κεφάλαιά τους και να αυξήσουν το ύψος των χρημάτων που πρέπει να κρατούν στην άκρη, έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σχεδόν κατά το ένα πέμπτο, αναμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τους νέους λογιστικούς κανόνες, που θα τεθούν σε ισχύ το 2018, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).
Τα νέα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΑ 9) στοχεύουν να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ασφαλείς και να αποφευχθεί μια επανάληψη της κρίσης του 2007-09, ζητώντας τους να βάζουν στην άκρη κάποια χρήματα έναντι ζημιών από δάνεια πολύ νωρίτερα από ό,τι ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, αυτοί οι κανόνες μπορεί να εντείνουν τα προβλήματα των τραπεζών με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων που ήδη δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια.
Τα δύο τρίτα των τραπεζών που ερωτήθηκαν από την ΕΒΑ δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι προβλέψεις τους θα αυξηθούν έως και κατά 18% ως αποτέλεσμα των κανονισμών.
Ο μέσος όρος των ερωτηθέντων προβλέπει μια αύξηση της τάξεως του 13%.
Οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν επίσης ότι τα νέα πρότυπα θα τους υποχρεώσουν να αναγνωρίσουν ζημίες από υφιστάμενα δάνεια τα οποία, αν και δεν είναι σε αδυναμία πληρωμής, κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν.
Αυτό θα συρρίκνωνε έως και κατά 75 μονάδες βάσης τα δικά τους κεφάλαια, όπως υπολογίζεται από τον δείκτη Common Equity Tier 1, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, και κατά μέσο όρο κατά 45 μονάδες βάσης, με τις μικρότερες τράπεζες να καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης