Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akinci: Η Τουρκία επέδειξε περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό

tags :
Akinci: Η Τουρκία επέδειξε περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό
Είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτήν την χώρα με ειρήνη και συνεργασία είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων
Την θέση ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν «περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης» στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία για το Κυπριακό διατύπωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, M. Akinci.
Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας.
Μάλιστα ο Akinci έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια»προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να εξηγήσει στον γ.γ. του ΟΗΕ τους λόγους που δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα η διάσκεψη στην Ελβετία.
«Αυτό δεν έγινε μόνο λόγω της μη συμφωνίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.
Τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά επέδειξαν περισσότερη από την απαραίτητη ευελιξία για την επίτευξη μιας λύσης.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά σε αυτή τη διαδικασία δεν ήταν μια φιγούρα (κομπάρσος), αλλά έλαβε ενεργό μέρος» είπε ο Akinci, τονίζοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την πολιτική ίσων αποστάσεων από τις δύο πλευρές λόγω του ρόλου τους στη προσπάθεια για επίλυση».
«Το βασικό είναι τί θα γίνει αύριο.
Είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι' αυτό» ανέφερε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της παρουσίας των στρατευμάτων, είπε ότι «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων, προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών».
«Στην διάσκεψη δόθηκαν ξεκάθαρα μηνύματα ότι θα μπορούσαν να γίνουν αξιολογήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και να επανεξεταστεί το σύστημα» είπε ο Akinci, υποστηρίζοντας πως κατά τον πρώτο χρόνο της διετούς διαδικασίας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη «επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ελληνοκυπριακή πλευρά σιγά-σιγά άρχισε να αλλάζει στάση και το 2017 απομακρύνθηκε από την λύση».
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση.
Όλα τα τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι επιθυμούν μια σχέση μεταξύ ίσων με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν πρόκειται να γίνουν μπάλωμα σε αυτούς, αλλά ούτε και πρόκειται να εγκρίνουν μια σχέση που θα τους μετατρέπει σε επαρχία της Τουρκίας» τόνισε ο Akinci.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης