Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Ελπίζουμε για μία εποικοδομητική λύση στο θέμα ονομασίας της πΓΔΜ

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Ελπίζουμε για μία εποικοδομητική λύση στο θέμα ονομασίας της πΓΔΜ
Ο κ. Michael Rot δήλωσε χθες ότι «κανείς εκτός από τη Μακεδονία και την Ελλάδα δεν καταλαβαίνει την μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη» 
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κράτησε μία μέση στάση για τις χθεσινές (11 Ιουλίου 2017) δηλώσεις του υφυπουργού κ. Michael Rot, κάνοντας λόγο για στενούς δεσμούς της Γερμανίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την πΓΔΜ και εκφράζοντας την ελπίδα του για μία «εποικοδομητική λύση» στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ «ώστε αυτό το ζήτημα να μην στέκεται εμπόδιο σε μία στενή συνεργασία». 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως ο υφυπουργός «στο πλαίσιο της επίσκεψής του χθες στην ΠΓΔ Μακεδονίας συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔ Μακεδονίας.
Κατά την διάρκειά της εξέφρασε μεταξύ άλλων την λύπη του για το γεγονός ότι η διένεξη για την ονομασία παραμένει άλυτη. Ελπίζουμε σε μία εποικοδομητική λύση, ώστε αυτό το ζήτημα να μην στέκεται εμπόδιο σε μία στενή συνεργασία.
Κατά την συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Rot εξέφρασε τον στενό δεσμό μας με την Ελλάδα και την ΠΓΔ Μακεδονίας».
Ο κ. Michael Rot, μετά από τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε χθες ότι «κανείς εκτός από τη Μακεδονία και την Ελλάδα δεν καταλαβαίνει την μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε την ιστορία στην ιστορία και να προχωρήσουμε σε κοινό μέλλον».
Αμέσως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, συμβουλεύοντάς τον «να είναι πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων, να αποφεύγει να προσπαθεί να παραδίδει μαθήματα ιστορίας και να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων του».
Επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνάντηση με τον M. Nimits με τον οποίο θα συζητήσει τις προτάσεις και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης