Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank: Εφικτή η μείωση του γερμανικού δημοσίου χρέους κάτω από 60% του ΑΕΠ, μέχρι το 2020

Deutsche Bank: Εφικτή η μείωση του γερμανικού δημοσίου χρέους κάτω από 60% του ΑΕΠ, μέχρι το 2020
Βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε. να διατηρούν το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους, κάτι που όμως τηρούν ελάχιστες
Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας είναι εφικτό να μειωθεί σε κάτω από 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αναφέρει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης, η Deutsche Bank, θέτοντας ωστόσο ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Να σημειωθεί ότι βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ πρέπει όλες οι χώρες της Ε.Ε. να διατηρούν το χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ τους, κάτι που όμως τηρούν ελάχιστες.
Καμία χώρα δεν «συμμορφώνεται» ή δεν μπορεί να «συμμορφωθεί», με πρώτη την Ελλάδα (στο 179% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το τέλος του 2016).
Σε ίδιο μήκος κύματος με τη Deutsche Bank έχουν κινηθεί και πολλοί αναλυτές γνωστών οίκων, όπως η Fitch, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Wolfgang Schaeuble.
Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία, το δημόσιο χρέος της ανήλθε στο 68% του ΑΕΠ το 2016, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πτώση κάτω του 63% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες κατά περίπου 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, σε σύγκριση με το 2016, διατηρώντας ταυτόχρονα έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναπτύσσεται επί έξι συνεχόμενα χρόνια, ενώ τα φορολογικά έσοδα έχουν επιτρέψει στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές και να φιλοξενήσει το περισσότερο από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο που έφθασαν τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να εκδώσει καθαρό νέο χρέος.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θα περάσει από το κατώφλι της Bundestag μετά τις γενικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 39,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 356,8 δισ. ευρώ το 2021.
Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε στο σχέδιο του προϋπολογισμού ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές μεταφορών κατά 1,4 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε 14,2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η εκπαίδευση και η έρευνα θα εισπράξουν 341 εκατ. ευρώ από έναν συνολικό προϋπολογισμό 17,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 1,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, κατά 4% αυξημένες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ύψους 37 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης