Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Καμπάνα» 5,5 δισ. δολάρια στη Royal Bank of Scotland για τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια

ΗΠΑ: «Καμπάνα» 5,5 δισ. δολάρια στη Royal Bank of Scotland για τα «τοξικά» στεγαστικά δάνεια
Ο διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας, κ. Ross McEwan, τόνισε ότι το πρόστιμο θα καλυφθεί με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις
Στα 5,5 δισ. δολάρια –ένα ποσό χαμηλότερο των προσδοκιών– ανήλθε το πρόστιμο της αμερικανικής αρχής FHFA (Federal Housing Finance Agency) ενάντια στη Royal Bank of Scotland (R.B.S.), με αφορμή την έρευνα ετών κατά της τράπεζας για τα «τοξικά» τιτλοποιημένα δάνεια που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Τα 754 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στην σκωτσέζικη τράπεζα λόγω συμφωνιών αποζημίωσης σε τρίτους.
Το σύνολο των τίτλων –με ενέχυρα προβληματικά δάνεια– που είχε εκδώσει η Royal Bank of Scotland μετά το 2005 έφτανε τα 32 δισ. δολάρια!
Ο διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας, κ. Ross McEwan, τόνισε ότι το πρόστιμο θα καλυφθεί με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις.
Η ζημία για τα αποτελέσματα του β’ 3μήνου θα ανέλθει στα 196 εκατ. δολάρια.
«Η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την επίλυση ενός εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η R.B.S. και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αποφασιστικότητας της ηγεσίας της τράπεζας να θέσει πίσω της τα υπόλοιπα ζητήματα.
Αυτή η διευθέτηση είναι μια έντονη υπενθύμιση για το τι συνέβη σε αυτήν την τράπεζα πριν από την οικονομική κρίση και το μεγάλο τίμημα που καταβάλλεται για την επιδίωξη παγκόσμιων φιλοδοξιών», πρόσθεσε.
Να υπενθυμιστεί ότι για την ίδια υπόθεση η Deutsche Bank τιμωρήθηκε από τις Η.Π.Α. με πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων, με τον διακανονισμό να μειώνει εν τέλει το ποσό στα 7,2 δισ. δολάρια.
Συνολικά 17 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πληρώσει τοι τίμημα για την άνευ προηγουμένου κρίση της περιόδου 2007 – 2009, που οδήγησε –μεταξύ άλλων– και στην κατάρρευση της Lehman Brothers.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης